Meditatie geeft vrede

“Zolang de spirituele gezondheid van mensen die in welvaart leven niet is hersteld door spirituele ervaring, zullen zij niet in staat zijn het soort medeleven te voelen waaruit liefde en vrede voortvloeien. ” Laurence Freeman- Over Christelijke meditatie (Lannoo)

Begin juli was Laurence Freeman in Nederland voor een lezing over Meditatie en vrede. Hij is monnik en geeft leiding aan de WCCM, de Wereld Community for Christian Meditation. Vanaf het begin nu 25 jaar geleden is hij daarbij betrokken geweest. Hij heeft leren mediteren van John Main, die meditatie (mantrameditatie) in het christelijke westen heeft geherintroduceerd.

In de  Amersfoortse Sint Ansfriduskerk kerk gaf hij een lezing, met een oefening. Want praten en lezen over mediteren is interessant, maar mediteren maakt het verschil. De lezing ging over de relatie tussen meditatie en vrede. In dit blog geef ik enkele van zijn inzichten aan je door, deze keer over de lessen van Jezus die verwijzen naar contemplatief gebed. Een vorm van meditatie die vrede herstelt in jezelf.

John Main was leraar van Freeman:Aan het eind van een begeleidingsgesprek introduceerde hij meditatie. Hij deed dit met weinig woorden, maar die hadden een krachtig effect op mij. Intellectueel leek het weinig te betekenen, maar op een ander niveau – het hartsniveau –  raakten en openden ze mij. Het was een krachtige ervaring waar ik niets van begreep.”  Ik ontmoette iemand die authentiek was en dat ontwaakte in mij een diepe honger naar die authenticiteit.

De weg van meditatie opende zich. Vanwege zijn gebrek aan discipline werd hij monnik :-). Freeman ziet in meditatie een universeel middel, wat in veel religieuze tradities gebruikt wordt. Maar zegt hij: “Als we mediteren als christen doen we dat in een historische traditie. Het neemt ons mee terug naar het onderricht van Jezus over gebed”. Er zijn enkele elementen over Jezus onderricht die hij deelt:

  1. Jezus onderwijs over gebed is contemplatief:  ‘Ga in je binnenkamer, sluit de deur en bid tot je Vader die in het verborgene hoort’. (Mattheus 6:6) Het 1e element van het onderricht van Jezus is: Verinnerlijking. Het gaat om het hart. Mediatie is het gebed van het hart.
  1. Het tweede element is stilte: “Als je bid, babbel niet zoals de heidenen. Hoe meer zij zeggen, hoe waarschijnlijker ze gehoord worden. God echter, geeft wat u nodig hebt, voor u het vraagt.”(Mattheus 6:7-8) Jezus richt ons op stilte. Een zeldzaam element in het christelijk gebed, maar stilte drukt een diep viagra pas cher vertrouwen uit in Gods barmhartigheid.
  1. Het derde element is kalmte van geest. Jezus zegt: “Maak je geen zorgen, over wat je aanhebt of moet eten.” (Mattheus 6: 25-32)) Al die dingen die modern consumentisme maken, kleding, eten…Laat je zorgen los! Makkelijk gezegd, maar Jezus zegt niet dat het makkelijk is. De betekenis van gebed is dat het kalmte en evenwicht in je geest geeft’.
  1. De essentie van elk gebed is aandacht. “Boven alles, zet je geest op het koninkrijk van God”. Wees aandachtig, de essentie van liefde is aandacht. En, wees in het nu, in dit moment:  “Maak je geen zorgen over de dag van morgen.” (Mattheus 6:33-34)

Freeman concludeert:  “Als een christen mediteert, staat hij in een directe verbinding met het onderricht van Jezus.”

Meditatie vraagt ook een discipline. Regelmaat, dagelijks tijd maken en stil zitten en stil worden. Het loslaten van het vertrouwde, de woorden, de gedachten en de acties die ons gewoonlijk bezighouden of ja … zelfs bezitten.  Meditatie doorbreekt deze en geeft je vrijheid en vrede. En zoals Stephen Covey al zei…waar wil je naartoe? Wat is je bestemming?

 

‘Zaai een gedachte, oogst een actie.

Zaai een actie, oogst een gewoonte,

Zaai een gewoonte, oogst een karakter,

zaai een karakter en oogst een bestemming.’

 

Bij mij helpt een dosis motivatie. Een doel. Een bestemming, om in het hier en nu te kiezen voor stilte, te mediteren ipv te reageren. Het is de moeite waard om het harde werk van discipline aan te gaan! Herken je de struggle? Hoe werk jij aan discipline om je doel te bereiken? Reageer hieronder en deel jou gedacht, actie, gewoonte, karakter of bestemming…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.