Omgaan met je winterdip

Je kent dat misschien wel? In een drukke periode zeg, je “dat komt later wel”. Als het dan later is, dan heb ik tijd genoeg! Dan valt die tijd altijd tegen. Na het feest (red: open huis van 13 januari) lagen er allerlei klussen die vooruit waren geschoven. Toen het 15 januari was ging de tijd veel sneller dan ik dacht. De ‘Blue monday’, ‘januari-blues’ of ook wel ‘de winterdip’ diende zich aan. Sommige dingen gingen gewoon door, maar op andere momenten leek het of er niets uit m’n handen kwam. Voordat ik het wist kwam ik in die negatieve spiraal van gedachten. Gek, hoe dat kan werken! Voordat ik er bewust van was, was  het al gebeurd….de winterdip sloeg toe.

Hulplijnen
Het duurde even voordat ik het doorhad overigens. Het herkennen en toegeven dat je in een dip zit, is niet zo makkelijk. Want, wie wil er nu in een dip zitten? Ik vind het makkelijker om mezelf op te krikken en ‘vrolijk’ door te gaan…maar dat is niet reëel. Gelukkig heb ik van zulke momenten een paar hulplijnen: dingen, activiteiten en mensen die mij helpen. Een paar daarvan wil ik met jullie delen:

Wat mij helpt op zulke momenten:

  1. Mensen die dichtbij me staan en er zijn, nabijheid, het nare gevoel kunnen delen en mij helpen, dat gevoel aan de realiteit te staven. Kortom eerlijk worden.
  2. Het beoefenen van stilte. Stil-zijn is het accepteren van wat er is. Het brengt de verbinding met mijn hart, mijn verlangen en met God en het helpt me bewuster te zijn van patroon van reageren die niet helpen.
  3. Het doen (of geven) van meditatie oefeningen. Als ik dan zelf helemaal niet rustig en stil ben en komt er een meditatieavond aan. Daarvoor moet ik me voorbereiden en dat vraagt aandacht en zelf rustig worden. Ook het uitleggen van de theorie, geeft mij ‘Aha’ momenten. Zoals ik vaak uitleg in de cursus: ‘de theorie is eenvoudig, in de praktijk blijft het een weg om te gaan.’ Vanuit mijn geloof ervaar ik dan, dat ik leerling blijf. Een bescheiden plaats!
  4. Wandelen in de natuur, bij voorkeur in stilte. Bij een meditatieve wandeling gaan al je zintuigen open, de natuur om je heen en de beweging helpen daarbij om rustiger te worden, zorgen kunnen wegwaaien en je voelt je beter!
  5. en niet te vergeten…de essentiële olie! Al die lekkere geurtjes hebben fysieke en emotionele effecten. Iemand uit mijn netwerk startte een uitdaging: Een week lang een mix van 1 druppel Citroen, 2 druppels Sinaasappel en 1 druppel Wierook gebruiken. Het liefst door dit mengsel op de plek van je hart te smeren…de mix heeft de naam ‘overvloed’…en inderdaad…een boost aan energie kwam vrij. Tof!

Verder…maar niet alleen!
Het is mijn verlangen om te groeien, te blijven ontwikkelen. De belofte van God voor dit LEVEN meer en meer te kunnen ontvangen. Voor mijzelf … maar ook voor jou! Niets maakt mij blijer, dan dit LEVEN te kunnen doorgeven. Dit is voor mij het belangrijkste tegengif als ik weer eens loop te mopperen op administratieve taken, lastige contacten met instanties of andere frustrerende zaken, die helaas ook onderdeel zijn van het leven.

Wat doe jij als je in een dip zit? Wat voor rol heeft dankbaarheid in jouw leven? Laat hieronder je reactie achter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.