Gezamenlijk verlangen…

… over de taalbarrière heen!

Laatst raakte ik met iemand in gesprek, die mij aansprak vanwege een uitnodiging die ze had ontvangen voor een van de activiteiten voor het Christelijk Spiritueel Centrum (CSC). “Ik zie je berichten wel” zo zei ze, “Maar ik kan meestal niet. Ik stuur je berichten vaak door naar m’n zus. Zij leest van alles op het gebied van spiritualiteit. Zij stuurt mij ook van die spirituele artikelen, waar ik niets mee kan. Ik zou graag willen dat ze de Bijbel gaat lezen en haar op het pad van Jezus brengen. Maar daarin is ze niet geïnteresseerd. Niet in die Bijbel en niet in alles waar wij ons in de kerk mee bezig houden”.

Dergelijke teleurgestelde verzuchtingen hoor ik wel vaker. Vaak vergeten mensen één belangrijk aspect dat van wezenlijk belang is: communiceren met ‘spirituele zoekers’ lukt niet met christelijk jargon. Juist de taal en de woorden die jou als christen zo na aan het hart liggen, roepen onbegrip of soms zelfs weerstand op. En wekken zeker niet de interesse – laat staan het verlangen – om zich meer in de Bijbel en in het christelijk geloof te gaan verdiepen.

Hoe kan het dan wel? Die vraag ligt aan de grondslag van het CSC: Hoe kunnen we het gedachtengoed dat voor ons zo waardevol is, overbrengen aan zoekers? Aan mensen die spiritueel geïnteresseerd zijn, bezig zijn met mindfulness en die verlangen naar zingeving. Ik ben blij dat deze vraag, die mij drijft, nu ook acheter viagra door anderen wordt gesteld. Vaak krijg ik een vraag in de omgekeerde richting en wordt mijn ‘geestelijke gehalte’ getoetst. Liever laat ik die andere beweging zien: hoe ik met het CSC een kraampje wil zijn op de markt van spiritualiteit.

Misschien vind jij het ook lastig om de juiste woorden te vinden, in gesprek met vrienden of familie. Mensen, die vaak hetzelfde verlangen hebben maar daar zo’n andere taal voor gebruiken. Kom dan eens een kijkje nemen in het Christelijk Spiritueel Centrum en neem hem of haar mee. Kom ervaren dat christelijk en spiritueel ook samen kan gaan…

Laten we ons gezamenlijk verlangen ook samen beleven en de stap zetten…voorbij de taalbarrière…

Elke dag weer een nieuwe kans, om om de woorden van Woestijnvader Abba Poemen te spreken “elke dag is een nieuw begin”.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.