Vernieuwing van je denken

Vernieuwing van je denken komt geleidelijk en omvat je hele menszijn.

Als je gelovig bent (geworden), dan gaat er langzaam iets veranderen in je denken. Maar dat gaat niet vanzelf. Je zult misschien verwachten dat dit in een keer gebeurd. Of misschien heb je zelf al gemerkt dat dit niet zo is. Verandering gaat ook niet in een keer. Het is goed om je daar bewust van te zijn. Zodat je niet het gevoel hebt steeds met je hoofd tegen de muur te lopen. God heeft ons gemaakt met een lichaam, ziel en geest. En vooral in de laatste twee elementen vindt de verandering plaats.

Lichaam
We functioneren door ons lichaam. Ons lichaam bestaat uit organen en cellen en die zijn opgebouwd uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Al deze functies communiceren met elkaar. Met ons zenuwstelsel en hersenen. En zo komt ons lichaam samen met het geestelijke aspect.

Word je christen, dan veranderd er aan je lichaam niets. Je wordt niet ineens langer of slanker. De verandering vindt vooral plaats in je ziel en geest. Toch is het belangrijk om je lichaam hier als belangrijk onderdeel van te zien. Je lichaam te accepteren en goed voor te zorgen.

De geest
Jouw geest is de ingang voor de nieuwe mens. Bekeer je je tot God, dan word je geestelijk vernieuwd staat er in Ezechiël 11:19. In onze geest geven we betekenis aan ons leven. Betekenis aan onszelf, aan anderen om ons heen en aan onze relatie met God. In onze geest communiceren we met God en kunnen we ook zijn stem verstaan. Hierdoor vernieuwt je denken. Besef dat het vernieuwen van je geest een geleidelijk proces is.

De ziel
Net als je geest is je ook je ziel niet ineens veranderd. Verdrietige of onrustige gedachten zijn niet ineens verdwenen. En je zult ook nog steeds verkeerde verlangens hebben. Het is een proces. In je ziel zit je persoonlijkheid en bouw je aan relaties. Onze ziel bestaat uit emoties, onze wil en onze gedachten. Onze gedachten, wil en emoties staan in contact met ons lichaam door onder andere ons immuunsysteem.

 

“The mind and body communicate constantly. What the mind thinks, perceives, and experiences is sent from our brain to the rest of the body.”

Herbert Benson, M.D., The Benson – Henson Institute for Mind Body Medicine

 

Hoe bereik je die vernieuwing in je ziel en geest?
Ben je net christen, dan kun je heel enthousiast zijn. Maar, na een tijdje wordt dat minder en kan je het gevoel hebben met je hoofd tegen de muur te lopen. De vernieuwing in je ziel en geest kun je indelen in 7 stappen:

  1. Je komt tot geloof – Je besluit om je leven anders te gaan inrichten en God te volgen.
  2. Als je tot geloof bent gekomen, dan wil je meer over God weten. Hoe wil Hij dat ik leef? Hoe kan ik daarin groeien?
  3. Daarna ga je uitdelen. Vanuit de liefde die jij van God ontvangt, wil je andere mensen helpen. Wil je uitdelen van Zijn liefde, zonder daar iets voor terug te vragen.
  4. De muur. Er is een moment dat je met je hoofd tegen de muur loopt. Is dit echt? Misschien had je er meer van verwacht. Toch ga je verder!
  5. De reis naar binnen. Je zoektocht naar eerlijkheid en oprechtheid in je relatie met je zelf en met God.
  6. De reis naar buiten. Hier ga je groeien in de specifieke missie die je hebt. Je gaat dienen in wat God wil dat je gaat doen.
  7. Als je zover bent, dan werk je vanuit je hart. Dan doe je waarvan je weet dat dit het beste bij je past, omdat God weet wat het beste bij je past. Want Hij heeft je gemaakt.

We are strengthened to greater authenticity, discovery and growth in our “inner journey” by the spiritual disciplines of daily Bible reading, reflection, prayer, journal writing and regular times of retreat.

Murray Moerman

Hoe snel we deze stappen doorlopen is per mens verschillend. Dit heeft alles te maken met de uitdagingen die we in het leven hebben: drukte, stress, afleiding en ga zo maar door. Ik raad je aan om eens stil te staan bij jouw lichaam, ziel en geest. Merk je dat jezelf aan het veranderen bent. En dat God je daarbij helpt en je inzichten geeft.

In welke van de zeven stappen bevind je je nu? Geef jezelf de tijd en de ruimte om langzaam te groeien in de relatie met jezelf en je relatie met God. Jezelf te veel druk opleggen dat het allemaal nu moet, dat werkt niet. Stapje voor stapje mag je verdergaan. Je kunt het!

Stilte kan in dit proces helpend zijn om dichterbij je eigen hart te komen, te voelen wat er is en ook om God te zoeken. In het Christelijk Spiritueel Centrum zijn er verschillende mogelijkheden voor het zoeken van stilte, bv. in de meditatiecursus of bij het morgengebed.