Emotioneel en spiritueel in balans

Energie

Sommige mensen of situaties die vreten energie. Het voelt alsof je hele lichaam leegloopt. Je staat erbij en je kijkt ernaar. Herken je dat?

Mensen kunnen soms heel dichtbij komen. En voor je het weet is iets of iemand over je grens heengegaan. En je hebt het niet eens doorgehad. Tot het moment dat je instort.

Uit balans

Wat ook een energievreter is – en ervoor zorgt dat je emotioneel en spiritueel uit balans raakt – is met de verkeerde dingen bezig zijn. Je volproppen met verplichtingen. Overvolle agenda’s. Alles moeten en willen en niets willen missen. Dit geeft stress, onrust en vermoeidheid in je lijf.

Het is zo belangrijk dat we gaan leren om zicht te krijgen in onze energievreters en deze uit ons leven te bannen. Zodat we emotioneel en spiritueel in balans komen. Er zijn verschillende manieren om hiermee bezig te gaan. Een van die manieren is het inzetten van essentiële oliën.

Emoties

Essentiele oliën kunnen diep doordringen in de cellen en zijn daardoor zeer effectief bij het vinden van een emotionele en spirituele balans. Omdat geuren via je neus in het lymbische systeem van je hersenen komen werken deze oliën niet alleen fysiek, maar ook op je herinneringen en emoties.

Ben je in-tune?

Merk je dat je na een bepaald gesprek of heftige situaties niet meer met ‘beide’ benen op de grond staat. Ga dan rustig zitten of liggen. Adem een paar keer diep in en uit. En probeer langzaam iedere spier in je lijf te ontspannen.

Oliën die hierbij ondersteunen zijn:

 • Balance voor het contact maken met het onderlichaam en bij hyperactiviteit
 • Vetiver brengt je gevoel en verstand weer bij elkaar en als je teveel in je hoofd hebt zitten.
 • Frankincense helpt je bij concentratie en afleiding. Ook helpt het je om Gods aanwezigheid te ervaren en zijn nabijheid te ervaren.
 • Intune helpt ook bij concentratie en helderheid in je hoofd.
Angstig

Kan je je soms angstig voelen? Er zijn verschillende vormen van angst. Het is natuurlijk belangrijk om te weten waar je angst precies vandaan komt. Zodat je de juiste olie inzet.

 • Lavendel kun je gebruiken als je angst hebt om gezien en gehoord te worden. Het brengt rust in je lijf.
 • Juniper Berry zet je in bij angst in de nacht. Het onbekende en het onbewuste.
 • Breathe helpt als je bang bent om verdriet te voelen.
Stress en onrust

Hier hebben veel mensen last van. En hier kun je je heel goed tegen wapenen. Meer rust en minder stress.

 • Lavendel gebruik je bij overprikkeldheid, nervositeit en angsten.
 • Frankinsence helpt als je last hebt van negativiteit en misleiding.
 • Wild orange transformeert naar creativiteit, positiviteit en vreugde.
Wil je contact met God maken?

Bij je gebed kan je oliën inzetten bijvoorbeeld:

 • Frankincence helpt je om dichterbij God te komen en Zijn aanwezigheid te ervaren.
 • Arborvitea kun je inzetten om alles toe te vertrouwen aan God. Vertrouwen op je eigen harde werken/eigen kracht kun je loslaten.

Er zijn natuurlijk nog meer oliën die je kunnen ondersteunen bij emotionele en spirituele onbalans. Maar ik wil je uitdagen om hiermee aan de slag te gaan als je zelf last hebt van energievreters. Of deel een sample olietje uit aan een familielid of vriend/vriendin. En gebruik de oliën in gebed.

Tip: Het boek Geschenken uit de tuin van God