Gezond leven met Teff Volkoren

Voor veel mensen nog een onbekend product: Teff. En dat is zo jammer. Want Teff is een hele bijzonder graansoort en past helemaal in een gezonde levensstijl. Ik vertel je er heel graag meer over in deze blog. Je wordt vast net zo enthousiast als ik. 

Wat is Teff?
Teff is een oergraan en heeft een hele kleine korrel. Er passen wel 150 Teffkorreltjes in een tarwekorrel. Teffmeel is altijd volkoren. Dit komt doordat de korrel zo klein is en je daardoor het vliesje en kiem niet kunt verwijderen. Bij andere graansoorten gebeurt dit vaak wel. Alle voedingsstoffen blijven dus bewaard bij Teff en daardoor is het ook zo gezond. Teff heeft een milde en nootachtige smaak.

Teff Volkeren is nu ook via de webshop te bestellen

Waar komt Teff vandaan?Teff komt uit Ethiopië. In Ethiopië wordt het al duizenden jaren gegeten. Het is voor Ethiopië een van de belangrijkste voedselbronnen. Sinds 2001 verbouwd de familie Dijksterhuis uit Hijken Teff in Nederland. Jarenlang hebben ze geëxperimenteerd welke soorten je het beste kunt verbouwen in Nederland. En dat is gelukt. De familie Dijkstehuis is de grootste importeur in Nederland. Het grootste gedeelte van de Teff halen ze nog steeds uit Ethiopië.

Welke voordelen heeft Teff?
Teff is glutenvrij. Althans het bevat niet het bestandsdeel gliadine, waar mensen die coeliakie hebben niet tegen kunnen. Daarom kan iemand met coeliakie wel Teff verdragen.

Teff heeft heel veel gezondheidsvoordelen:

  • Teff is rijk aan eiwitten (het bevat alle aminozuren die ons lichaam nodig heeft, ook die we zelf niet kunnen aanmaken).
  • Teff zit vol met voedingsvezels, dit zorgt voor een lang verzadigd gevoel en blije darmen.
  • Teff bevat complexe, langzame en verteerbare koolhydraten. Daardoor is het ook een heel goed graan voor mensen met diabetes of mensen die sterk reageren op suikers.
  • Teff is rijk aan mineralen en spoorelementen. Dit zijn voedingsstoffen die ons lichaam niet zelf aanmaakt, maar we alleen uit voeding kunnen halen.
  • Teff helpt bij bloedarmoede omdat het rijk is aan ijzer.
  • Teff brengt pijnverlichting voor mensen met artrose.

Het kan zijn dat je darmen in het begin reageren op het eten van Teff, omdat het zo vol met vezels zit. Begin daarom met een kleine hoeveelheid en bouw langzaam op.

Het verhaal van de familie Dijksterhuis
Angela Dijksterhuis, moeder van zes en getrouwd heeft een bijzonder verhaal over het gebruik van Teff. Als eigenaresse van Teff volkoren besloot ze een aantal jaar geleden haar eetpatroon drastisch aan te passen. Angela zat op dat moment onder heel veel medicatie en kwam zelfs in een rolstoel terecht. Wie had kunnen weten dat het graan waar ze al jaren mee werkte haar van de medicijnen zou afhelpen.

Twee overheerlijke Teff recepten uit het kookboek Teffilicious

Ontbijt: Banana Pancakes

Een heerlijk ontbijtje (of als tussendoortje, lunch of toetje) voor jezelf en voor je kinderen.

Wat heb je nodig per peroon?
1 ei
1 rijpe banaan
1 eetlepel gebroken teff
1 theelepel kaneel
olie om in te bakken

Topping:
Heerlijk met vers fruit

Hoe maak je het?
Prak de banaan in een kom met een vork fijn. Breek het ei en roer door elkaar. Voeg de gebroken Teff en de kaneel toe. Mix goed door elkaar. Klontjes banaan is niet erg.

Verhit in een koekenpan een beetje olie. Doe het een juslepel beslag in de pan. Er gaan in een gemiddelde pan ongeveer 3 pannenkoekjes. Bak tot ze aan een kant bruin zijn en keer ze dan voorzichtig in. Bak de andere kant bruin.

Diner: Oosterse kip

Een heerlijk malse kip met een crispy buitenkant. Eet het bij hollandse aardappelen en groenten of bij een Oosters rijstgerecht.

Wat heb je nodig voor 2 personen?
2 kipfilets (voorkeur biologisch)
1 theelepel gemberpoeder
1 eetlepel zoete ketjap
2 teentjes geperste knoflook
snufje zout
Optioneel: snufje chilipoeder of theelepel sambal
75 gram teff flakes
1 eetlepel teffmeel
1 losgeklopt ei (breng op smaak met wat peper)
olie om in te bakken

Hoe maak je het?
Snij de kipfilet in de lengte doormidden.
Maak een marinade van de ketjap, gemberpoeder, knoflook, zout en sambal of chilipoeder naar smaak. Marineer hierin minimaal 10 minuten de kipfilets (langer mag ook).

Breek de teff flakes met je handen zodat je kleine stukjes krijgt. Haal de kipfilets uit de marinade en laar ze even uitlekken Haal de kipfilets eerst door de teffmeel en vervolgens door het losgeklopte ei. Haal de kipfilets tenslotte door de flakes totdat ze helemaal bedekt zijn met Teff.

Het 1e Teff kookboek Teffilicious!

Verwarm de olie in een pan en bak de filets aan beide kanten in 5 minuten tot ze gaar zijn. De baktijd is afhankelijk van de dikte van de kipfilets.

Wil je Teff graag uitproberen? In onze webshop vind je verschillende Teff producten het kookboek Teffilicious