Mindfulness verbinden aan je geloof?!

Mindfulness is niet anders dan leven met aandacht. We hebben zoveel prikkels om ons heen. Er wordt heel weinig nog met aandacht gedaan. Tijdens het autorijden checken we onze telefoon of luisteren we naar de radio. Onder het koken bellen we met een vriend(in) of sturen we nog even dat ene mailtje voor werk. Hoe kun je in een maatschappij waarin we zoveel moeten nog leven met aandacht? En kun je dat verbinden aan je geloof?

Het draait om acceptatie
Mindfulness draait om acceptatie. Acceptatie van gedachten. Geen oordeel hebben naar jezelf (of naar andere). Maar de vraag stellen. Waarom ben ik gestresst? Waarom voel ik nu deze emoties? Accepteer dat deze emoties er zijn. Laat het er zijn. Maar vraag jezelf ook: hoe zou ik het anders willen?

Oefening baart kunst

Leren om mindful te leven vraagt om oefening. Het is niet even een knop omzetten en bewust je dingen doen. Maar… als je het gaat oefenen op een aantal vaste momenten in de week. Dan zal je merken dat het steeds makkelijker gaat. Als je dan in een situatie zit wat veel stress of spanning geeft, kun je veel makkelijker naar jezelf en de rust terugpakken.

Alles in de wereld gaat tegenwoordig heel snel. Waar we vroeger veel minder prikkels hadden, zijn we nu 24/7 bereikbaar op onze smartphone. We zijn actief op sociaal media en de informatieload van nieuws en andere berichten is bijna niet te verwerken. Je moet multitasken en constant schakelen.

Mindfulness is focussen. Één ding doen en niet tegelijkertijd met verschillende dingen bezig zijn. Probeer maar eens een uur per dag je telefoon stil te zetten en deze weg te leggen.

Wat levert het op?
Mindfulness is een vorm van zelfzorg. Het brengt rust in je hoofd. Mindfulness helpt je om om te gaan met wat het leven naar je toebrengt. Soms is dat angst, boosheid of andere emoties. Met mindfulness kun je een beetje beter voor je zorgen door rust te vinden en aandachtig te leven. En God te ervaren in het midden van ons drukke leven.

Verbinden aan je geloof
Er zijn helaas nog heel wat christenen huiverig voor mindfulness. Het klopt dat mindfulness oorspronkelijk komt uit het boeddhisme. Maar de vorm die wij nu kennen in Europa is totaal anders dan toen. Het is als het ware geneutraliseerd.

Het is juist heel bijzonder hoe je mindfulness kunt combineren met het zoeken naar God. Als christenen hebben we het over genade, liefde, vrede en vertrouwen. Ervaar jij dat altijd als je aan het bidden bent? Of lukt dat niet altijd? In de stilte en door mindfulness technieken kun je God heel dichtbij ervaren. En ook zelf dichter bij je hart komen. Weten wat daar leeft en dat dan ook weer teruggeven aan God. Een prachtige uitleg van genade is: geen oordeel. Lukt jou dat om geen oordeel te hebben over jezelf?

Cursus meditatie en mindfulness
Wil jij leren om meditatie en mindfulness te integreren in je leven? Leren om al je zintuigen te gebruiken om God te ervaren? Leven vanuit Zijn genade? Dan is de meditatie en mindfulness cursus absoluut iets voor jou. Vanuit christelijk invalshoek ga je oefenen en ervaren. Je krijgt antwoorden op; Hoe kan het dan mijn energie zo snel weg is? Waarom gaan mensen over mijn grenzen heen? Welke meditatietechnieken passen bij mij en kan ik inzetten om bewuster te gaan leven?

Regelmatig is er een kennismaking met de cursus Meditatie en Mindfulness

En 3 keer per jaar start de cursus  ‘Tijd voor je hart’ 

Het radiogesprek over Mindfulness terugluisteren, Tjitske was zaterdag 3 maart te gast bij Petra de Joode in Open Huis op radio5. Via radio 5 website kan je de gesprekjes terugluisteren.