Gewenste aanraking

Als we het over aanraking hebben, spreken we vaak over ongewenste aanraking. Neem alleen al de hele #Metoo beweging, waarin vrouwen aangeven dat er over hun grenzen is heen gegaan. Ongewenste aanraking. En ook steeds meer mannen hebben hiermee te maken. Aanraking krijgt daardoor een negatieve lading. Terwijl aanraking voor ieder mens zo belangrijk is.

Wist je dat bij een knuffel die je 20 seconden vasthoudt het hormoon oxytocine vrijkomt? Dit ‘knuffelhormoon’ ontspant je lichaam, versterkt je weerbaarheid tegen stress en verslaving, geeft vertrouwen en versterkt de onderlinge band. Iets langer vasthouden die knuffel dus!

In de tijd dat Jezus op aarde was springt er een bijzonder verhaal uit dat te maken heeft met aanraking. Dit verhaal staat beschreven in Johannes 12: 1-3.

“Zes dagen voor Pesach ging Jezus naar Betanië, naar Lazarus die hij uit de dood had opgewekt. Daar hield men ter ere van hem een maaltijd; Marta bediende, en Lazarus was een van de mensen die met hem aanlagen. Maria nam een kruikje kostbare, zuivere nardusolie, zalfde de voeten van Jezus en droogde ze af met haar haar. De geur van de olie trok door het hele huis.”

Maria is aan Jezus voeten te vinden. Ze besluit om Hem te laten zien hoeveel ze Hem liefheeft. Dit doet ze door zijn voeten te masseren (aan te raken) met kostbare olie. In deze nederige aanraking verbindt ze zichzelf met Jezus. Ze spreekt hier met haar hele lichaam en gebruikt al haar zintuigen. Een gewenste aanraking vol liefde.

Belang van aanraking
Iedereen heeft aanraking nodig. Door aanraking verbindt jezelf met de mensen waarvan je houdt. En het heeft invloed op je emotioneel welzijn. Kijk maar naar een pasgeboren baby’tje. Een baby voelt zich gewenst, veilig en geliefd door aanraking. Aanraking bevordert de ontwikkeling van de hersenweefsels bij kinderen. We hebben het dus heel hard nodig en het heeft direct effect op ons lichaam.

Op latere leeftijd is aanraking nog steeds heel belangrijk voor erkenning en ons ‘happy’ voelen. We hebben elkaar als mensen nodig voor ontspanning van ons autonome zenuwstelstel. Dat gedeelte van ons lichaam wat niet vanuit onze wil wordt aangestuurd. Is er te weinig aanraking, dan kunnen er stoornissen optreden in je geestelijke, emotionele en lichamelijke ontwikkeling. Andersom – bij voldoende aanraking – krijg je een betere weerstand en neemt je lichamelijke en geestelijke gezondheid toe.

Gewenst versus ongewenst
Hoe kan je gewenste aanraking onderscheiden van een ongewenste aanraking? Als eerste heeft een gewenst aanraking jouw belang in het oog; een schouderklopje, een liefkozing, een arm om je schouder. Het is een steun in de rug, je voelt je gezien en ondersteunt. Als tweede gaat een gewenste aanraking niet over je grens. Het is passend in de relatie die je met de ander hebt. Je voelt je vrij om nee te zeggen zonder dat dit spanning of problemen oplevert.

Goed voornemen
Gewenste aanraking hebben we dus allemaal nodig. Zoals Maria Jezus voeten masseerde. Zo kun je door aanraking je verbinden aan de ander. Ik wil je aanmoedigen om je heel bewust te gaan concentreren op aanraking. Begin dichtbij bij jezelf, je partner, je kinderen of andere mensen die je dierbaar zijn. En ervaar zelf wat dit met je doet.