Van spullen naar ervaringen

Wat hebben we toch bizar veel spullen met elkaar. Telkens ben ik er verbaasd over hoe makkelijk we van alles kopen. Misschien wel zonder over na te denken. Maar wanneer gaan we genieten van genoeg? Wanneer zijn we tevreden met wat we hebben? Wanneer stoppen we met investeren in spullen en kiezen we voor ervaringen?

Een ‘hippe’ term die je steeds vaker hoort is ontspullen. Ruimte maken in je huis en daardoor ook in je hoofd. Genieten van de dingen die we hebben. En deze ook echt gaan waarderen. Vraag jezelf eens af bij de spullen die je hebt: Word ik hier echt gelukkiger van? Je hoeft niet de nieuwste telefoon te hebben. Of dat nieuwe kledingstuk wat nu zo in is.

Maakt geld gelukkig?
Het antwoord is in mijn ogen Ja en Nee. Natuurlijk hebben we geld nodig om in onze basis behoefte te voorzien. Maar verdien je (veel) meer geld, wat doe je daar dan mee? Blijf je spullen kopen omdat het een kort geluksmoment geeft? Nieuwe dingen zijn even spannend. Maar als snel zijn we eraan gewend en gaan weer op zoek naar iets nieuws. Iets mooiers. Iets groters.

Investeren in ervaringen
Veel beter kun je investeren in ervaringen. Ervaringen worden een deel van onszelf. Materiele spullen horen niet bij je identiteit. Ervaringen wel. Het vormt wie je bent en heeft invloed op hoe je in het leven staat. Een bijzondere ervaring zal je nooit vergeten. Denk aan die bijzondere vakantie. Aan het heerlijke eten in dat ene huiskamer restaurantje. Of aan die bijzondere stiltewandeling waarin je God heel dichtbij ervoer.

Ik geef je alles wat je nodig hebt
Ook in de Bijbel zegt Jezus meerdere keren dat Hij onze voorziener is. Dat we ons niet druk hoeven te maken over wat voor kleren we dragen of over spullen die we hebben. En zelfs niet over eten. Jezus leert ons dat als we het Koninkrijk van God zoeken. Hij zal geven wat wij nodig hebben. Bid en je zult ontvangen. Deel uit aan anderen, zorg voor anderen en je zult zien dat je zelf genoeg hebt.

In het Christelijk Spiritueel Centrum draait alles om ervaringen. Ervaringen met geur, stilte, aanraking, acceptatie en aandacht. Ervaringen die diep wortelen in je identiteit. Ervaringen waardoor je dichterbij jezelf komt. En bij God. Ik gun jou zoveel van deze ervaringen…