6 tips om beter te luisteren

Luisteren heeft alles met stilte te maken. In de Engelse taal is het zo mooi te zeggen: ‘de woorden Silent en Listen, bevatten dezelfde letters.’  Wat opvallend dat de meeste mensen graag spreken, maar luisteren…dat is een ander verhaal. Er zijn maar weinig mensen die echt een luisterend oor bieden. Zijn we het soms met z’n allen verleerd en praten we het liefst over onze eigen levens?!

Een vriend(in) vertelt over een situatie op haar werk. Je ‘luistert’ en knikt en begint direct over eenzelfde soort situatie die jij hebt meegemaakt. Herkenbaar? 

Ga anders een gesprek in
Ik wil je een zestal tips geven en je uitdagen om anders een gesprek in te gaan. Maak deze tips je eigen. Voor je het weet ontdek je wat een goede luisteraar je kan zijn en hoe de ander dit waardeert.

  1. Kies bij ieder gesprek dat je ingaat heel bewust om actief te luisteren. Mensen merken direct aan je als je afdwaalt. En krijgen het idee dat hun verhaal jou niet interesseert.
  2. Begin niet over eenzelfde soort situatie wat jij hebt meegemaakt, maar vraag door op het verhaal van de ander. Ook al bedoel je het goed. En wil je erkenning geven dat hij of zij niet de enige is. Juist dat kan het gevoel geven dat je niet echt luistert. Je merkt vanzelf in het gesprek of er ruimte is voor jouw verhaal.
  3. Vorm nog geen eigen mening. Maar luister eerst eens echt naar het verhaal van de ander. Op het moment dat je in je hoofd al bezig bent met iets van het verhaal te vinden, ben je niet meer echt aan het luisteren. Je wordt ook sneller geneigd te onderbreken of zinnen aan te vullen. En dit wil je niet!
  4. Maak oogcontact, zo merkt degene dat je echt aan het luisteren bent.
  5. Houdt je mobiel uit het zicht en zet hem op stil. Want zelfs op tafel zorgt een mobiel nog voor afleiding.
  6. Als iemand klaar is met praten. Laat dan een korte stilte vallen. Op deze manier laat je blijken dat je echt hebt geluisterd.

Luisteren naar de ander is zo belangrijk. Je gaat merken dat de kwaliteit van je relaties hoger wordt. Dat mensen een luisterend oor enorm waarderen, omdat er nog zo weinig echt geluisterd wordt.

Opmerkzaam zijn
Je zal ook meer opmerken om je heen als je gaat luisteren. Je merkt dan dat er mensen zijn die helemaal niet kunnen luisteren. Die volop over zichzelf aan het praten zijn. En wat dat met jou en met hen doet. Soms zal je ook mensen tegenkomen die juist heel goed kunnen luisteren. Merk dan eens op, hoe dat je uitnodigt om juist te gaan praten. En hoe goed dat doet. Bedank zo iemand voor zijn aandacht. Door zo opmerkzaam te zijn zal je je luistervaardigheden verder ontwikkelen.

Meer liefde voor elkaar
Ik geloof dat de wereld zit te wachten op veel meer luisteraars. Mensen die oprecht geïnteresseerd zijn in de ander. Die ander het gevoel geven dat ze het waard zijn om naar te luisteren. Op deze manier kunnen we met elkaar meer liefde en waardering geven aan de ander. Wees eens wat vaker stil, luister en laat de liefde groeien.