Kies niet pas als het te laat is

Iedereen kent wel iemand met een burnout. Waarom is het voor mensen zo moeilijk om tijd vrij te maken voor zichzelf? Iets wat ontspant. Iets wat helpt om rust te vinden. Iets wat opbouwend is. Je holt maar door in de waan van de dag. En voor je het weet lukt het je niet meer om te ontspannen. Geniet je niet meer van het leven. En kan het moeilijk zijn om God te ervaren. Het kan zelfs leiden tot een burn-out.

In het centrum ontmoet ik regelmatig mensen die tegen een burn-out aanzitten of zelfs middenin. Moeders die met moeite alle ballen in de lucht kunnen houden of mensen met een te drukke baan die veel stress bezorgd, waardoor er weinig ontspanning is. Hoe drukker het is hoe belangrijker een dagelijkse routine van stilte en gebed. Dat  maakt het verschil, niet zo af en toe even een ‘retraite’ of een vakantie…hoe lekker en goed dat ook is.

Niet alleen voor jezelf
Hoe je leeft dat heeft impact op de mensen om je heen. Kinderen leren door te kopieren. Wat geef je zo als voorbeeld voor je kinderen? Ren je als moeder of vader maar door zonder besef wat ze je je kinderen meegeeft? Of leer je hen dat het belangrijk is om goed voor  je lichaam, je ziel en je geestelijk leven te zorgen. Het kan wel! Dit meisje wilde net als haar moeder ook bidden op een knielbankje. Oma maakte er een voor haar op maat.

Burnout
Vaak kiezen mensen te laat om naar zichzelf te luisteren met alle gevolgen van dien. Hoe vervelend ook, dit is herkenbaar. Pas als het echt niet meer gaat ben je bereid te veranderen. Gelukkig kan je ook dan opnieuw een keuze maken. Bijvoorbeeld door het volgen van een meditatiecursus. Een van mijn cursisten – met burn-out- schreef het volgende:

Ik ben zo ontzettend blij met de cursus, het is zo’n goede timing. Ontzettend leerzaam en het is ook zo praktisch dat je er meteen mee aan de slag kunt. Ik gebruikt het door de dag heen. Tja, het was handiger geweest als ik dit eerder had gedaan. Maar ja… stuiterende mensen die maar doorgaan, moeten vaak eerst echt stil worden gezet om dat te beseffen.”

Herken jij jezelf in reactie? Ben jij iemand die alsmaar doorgaat? En alleen wordt stilgezet op het moment dat je eigenlijk al te ver bent gegaan? Of misschien zit je al in een burn-out. Wist je dat leren mediteren, tot rust te komen en te luisteren naar Gods stem echt een verschil maakt? Het is niet moeilijk. Iedereen kan het. Je hebt alleen wat handvatten en begeleiding nodig om het toe te kunnen passen.

Mediteren onder schooltijd
In januari start een cursus meditatie ‘tijd voor je hart’ onder schooltijd. Regelmatig zijn er kennismakingsworkshops om te proeven en ervaren of z’n cursus wat voor je is.  Je hoeft de kennismakingsworkshop niet verplicht te volgen om mee te kunnen doen.

Ik nodig je uit om de drempel te nemen en samen met mij en anderen onderweg te gaan, of je al burnout bent of dat je waarschuwing signalen hebt van je lichaam…

Meer informatie vind je hier. Opgeven kan door te mailen naar [email protected].