Voorjaarsopruiming

Wat heerlijk dat het voorjaar eraan zit te komen. Van de eerste zonnestralen en lentetemperaturen hebben we al mogen genieten, terwijl het nog echt winter is. De 40-dagen tijd zit er ook aan te komen. Een perfecte tijd om je klaar te maken voor het voorjaar en (geestelijk) op te ruimen. Maar hoe doe je dat?

Terwijl langzaam alles ontwaakt in de natuur, willen je hoofd en je lijf niet altijd meedoen. Het lijkt wel of je vastzit aan je alledaagse gewoontes en routines. Ik geloof dat het belangrijk is om je lichaam en je hoofd voor te bereiden op de lente. Je lijf en je hoofd vragen vaak letterlijk om een schoonmaak om alle drukte en vaak vele eten tijdens de wintermaanden op te ruimen. Maar hoe doe je dat?

1. Een opgeruimd huis

Begin met het schoonmaken en opruimen van je huis. Plan 1 of 2 dagen helemaal vrij om aan de slag te gaan. Winterspullen naar de zolder en zomerspullen de kasten in. Geef spullen weg (of verkoop) die je het afgelopen jaar niet hebt gebruikt. Een opgeruimd en schoon huis is namelijk een eerste stap naar een opgeruimd hoofd.

2. Je hoofd resetten

Overvolle agenda’s, werk, social media en andere verplichtingen. Ze geven stress en spanning in je hoofd. Straks start de 40-dagen tijd. Een tijd voor vasten en bezinning en dus ideaal om dingen stil te leggen die je stress geven of veel tijd kosten. Ga bijvoorbeeld 40 dagen van social media af of plan ieder weekend 1 dag helemaal vrij voor jezelf of voor je gezin. En kies minimaal 1 keer per week voor een activiteit die ontspannend werkt. Denk aan een ontspanningsmassage, stiltewandeling of meditatie.

Als je dit 40 dagen doet (tot Pasen), evalueer dan voor jezelf. Wat heeft het met je gedaan? Zijn er dingen die je misschien vast kunt blijven houden (bijvoorbeeld meditatie of een massage)?

3. Je lijf detoxen

Geest, lichaam en ziel zijn één. Dus naast het leegmaken van je hoofd, moet je vooral je lijf niet vergeten. Je geest wordt vaak al actiever door de langere dagen. Maar je lijf werkt niet altijd mee. Je kunt last hebben van voorjaarsmoeheid. Je lijf heeft letterlijk behoefte aan een schoonmaak van de wintermaanden. Je kunt kiezen om te vasten door niet of nauwelijks te eten (i.c.m. meditatie), maar ook voor een detoxkuur. Zo schoon je letterlijk je lijf op.

Op 6 maart starten wij ook met een detox van dōTERRA waar je aan mee kunt doen.