Geloven en gezond leven

Gezond leven is populair. Steeds meer mensen zijn zich bewust dat een gezonde levensstijl belangrijk is om je fit te voelen en ook gezond te blijven. Maar, wat is gezond? De adviezen verschillen en zijn zelfs tegenstrijdig, het worden soms gezondheidshypes, waar je je in kunt verliezen qua tijd en aandacht. En, er gebeurt nog iets anders… Je kan zomaar doorslaan en volledig beziggaan met gezond leven. Het kan je hele leven vullen. Hoe combineer je gezond leven met leven als spiritueel en gelovig mens, waarbij je ruimte wilt geven aan vertrouwen, aan gebed aan de liefdevolle zorg van God. Dit kan tegenstrijdig lijken, want het een is loslaten, vertrouwen en dus overgave aan een kracht die groter is dan jezelf. Terwijl de ander verantwoordelijkheid vraagt en actief handelen. Of andersgezegd: hoe ben ik niet teveel bézig met mijn gezondheid? Zodat het mijn vertrouwen op God’s zorg hindert?

Ik geloof in je eigen verantwoordelijkheid nemen én in geloven en vertrouwen. In de bronnen waaruit het christelijk geloof put staat veel geschreven over gezond leven, zowel voor onze geest (denk aan bidden, mediteren of stilte zoeken) als ook voor onze voeding. Neem bv. het bijbelboek Genesis 1. In Genesis 1:29 staat: “Hierbij geef ik jullie alle zaaddragende planten en alle vruchtbomen op de aarde; dat zal jullie voedsel zijn”. In de schepping is een overvloed gegeven, de schepper wist wat wij nodig zouden hebben om goed voor onszelf te kunnen zorgen. Fast forward, in West Europa staan we met onze leefstijl veraf bij wat oorspronkelijk het dieet was van mensen. Deskundigen zeggen daarover: “We eten als koningen en keizers uit het verleden, ons lichaam is niet gemaakt voor alle overvloed en bewerkt voedsel dat we tegenwoordig kennen.” Het gemaksvoedsel ligt voor het oprapen: industrieel bewerkt voedsel, met teveel vet, met verkeerde vetten, met teveel suikerhoudende snacks en te zoute voedselmiddelen. Lekker, maar lastig om te weerstaan. De consequentie van dit voedingspatroon is ziekte. Het prachtige systeem van onze spijsvertering raakt overbelast en kan zelfs kapotgaan. Dat noemen we ziekte. Ook wel welvaartsziektes, o.a. hart en vaatklachten, diabetes, kanker en obesitas zijn direct verbonden aan een verkeerd voedingspatroon.

(externe) invloeden
Helpt het hier om te bidden en te vertrouwen? Of helpt het om zelf iets te gaan doen aan je manier van eten en leven? In sommige kerken wordt gebeden voor zieken voor herstel in de verwachting dat God bovennatuurlijk zal ingrijpen. Rechtstreeks ingrijpen van buitenaf, soms gebeurt dit. We noemen dit een wonder. Het is een onverklaarbaar ingrijpen van boven. Meestal is ziekte een boze realiteit, die ingrijpend het leven beïnvloed. Soms ook voelt ziekte zo onterecht, als je wel gezond hebt gegeten en gesport. Onze lichamen raken niet alleen belast door voedsel, of gebrek aan beweging, maar ook vervuiling, gifstoffen in de lucht, microplastic in ons water, schoonmaakmiddelen en huidverzorgingsproducten met chemische stoffen en bestrijdingsmiddelen in de hele voedselketen. Vertrouwen op de Liefdevolle zorg van God, gaat voor mij samen met verantwoordelijkheid nemen voor wat ik kan doen. Het is voor mij echt genieten om te leren hoe wonderlijk het lichaam functioneert met hormonen, lichaamscellen en de werking van de organen. En het is soms schrikken hoe kwetsbaar dit systeem is. Als je het zo bekijkt is het eerste wonder, dat je geschapen bent met z’n mooi ingewikkeld lichaam. Wat doen we met dit wonder? Met alle kennis van nu weet ik dat mijn hormoonhuishouding beter functioneert als ik leef vanuit dankbaarheid en liefde. Onderzoek naar onderzoek geeft aan hoe schadelijk stress is voor ons lichaam, hoe een slecht voedingspatroon je lichaam kan kapotmaken.

Wonderlijke kracht van boven
Ik geloof dat gezond leven en vertrouwen hand in hand gaan. En ja, dat kost moeite. Een ander voedselpatroon, geen chocola, (bijna)geen suiker en vlees, biologisch voedsel kopen, het kopen van echte natuurlijke essentiële oliën, tijd maken voor sporten en meditatie. Kortom het is een andere levensstijl, een koninklijke levensstijl, daarin zit wonderlijke kracht van boven.

Voorbeeld uit mijn eigen leven
Ik ben momenteel bezig met de detox. In 30 dagen mijn lijf resetten en helpen om weer ‘schoon’ te worden. Samen met een tiental anderen leer ik ontzettend veel hoe mijn spijsverteringssysteem werkt. De darmen worden wel ons 2de brein genoemd, zowel lichamelijk als geestelijke onbalans (ziekte) kan hieruit ontstaan. Deze nieuwe inzichten, maken me dankbaar en overtuigd. Ons lichaam is niet gemaakt is voor onze westerse levensstijl van overvloed. En ik ben verantwoordelijk voor een ander leefpatroon. Makkelijk? soms wel, ik geniet van het gebruik van Essentiële oliën, dat had je misschien al gezien. Soms ook helemaal niet. Ik laat nu al een half jaar chocola staan en eet al 3 maanden geen vlees meer. Het goede nieuws is dat het went. Echt waar!

Zorgt deze focus voor minder vertrouwen op de Liefdevolle zorg van God? Nee. Ik ben me juist meer bewust van die liefde, het drijft me om ook liefdevoller te zorgen voor wat ik zie als mijn verantwoordelijkheid. En die dingen die ik niet in de hand heb, daarvoor kan ik vertrouwen op die Liefde. Dat geeft mij rust. Door goed voor mezelf te zorgen, zet je God ook op de 1ste plaats in je leven. Want, je beantwoord zijn liefde en zorg voor jou met liefde en dankbaarheid. Hoe wonderlijk heeft Hij alles voor onze gezondheid aangereikt. Door het goede gebruik daarvan laat je je dank zien! Geloven en gezond eten en leven gaan absoluut samen. Ik ben daarvan overtuigd. Hoe zie jij dat? Ik hoor graag je reactie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.