Lummelen en niksen is goed voor je

‘We zouden veel meer moeten lummelen en niksen’… Alan Ligtman is hoogleraar mensenwetenschappen en benadrukt hoe belangrijk het is om wat meer “nutteloze” momenten in te plannen. Een zinloze wandeling, gewoon even niets doen en totaal off-line gaan. Dat bevordert onze creativiteit en helpt bij een minder gehaast leven, volgens Alan.

Ik vind dat nogal wat…mijn dagen zijn redelijk straks ingepland, want veel te doen in het centrum. En ondanks dat ik wel mijn rust – en meditatiemomenten pak, is dat niet helemaal “niksen”.  Toch spreekt het me aan… en vraag ik me af wat het inderdaad met een mens zou doen als we iedere dag een tijdje zouden “niksen”. Elk half uur 1 tot 3 minuutje een micropauze zeggen experts. Even uit het raam staren. (AD, 10 juli 2019, Bedrijfsarts Marjolein Bastiaanssen )

Lummelen en niksen, rustmomenten en meditatie helpt bij een minder gehaast leven. Minder haast, betekent minder ruis en meer contact met jezelf en wat je voelt. En dat is nodig om daar desnoods werk van te maken, want op het moment dat we die verbinding met onszelf en met God kwijtraken, dan heeft dat invloed op je lichamelijk, geestelijke en spirituele gezondheid.

Als je niet verbonden bent met jezelf, dan voel je niet je eigen grenzen aan. Bijvoorbeeld: Iemand vraagt je om wat te doen. Je voelt nog wel ergens ver weg dat het eigenlijk niet kan, of dat je het niet wilt. Maar toch zeg je ja (om wat voor reden dan ook) en dat geeft spanning in je lijf en je hoofd.

En als je spiritueel gezien de verbinding met God verliest, dan is dat een vicieuze cirkel. Je zal merken dat de inhoud van je gebedsleven vlakker wordt. Je bid en praat wel, maar je hebt geen idee of het wel aankomt. En iets van troost ervaren of terug horen – zoals anderen dat soms hebben – dat is er al helemaal niet.

Juist in de zomervakantie voor de deur, wil ik je aanmoedigen om tijd voor jezelf te nemen. De stilte ingaan, uit de dagelijkse routine te stappen, vakantie of een massage – een mini vakantie – te nemen om je te helpen het gehaaste los te laten.

En, ja het is lastig in een tijd waarin alles doorgaat. Ook voor mij. Maar, ik neem dit heel serieus. Vanaf aankomend weekend is het centrum daarom 3 weken dicht. Ik ben een week op retraite in stilte en vervolgens met mijn gezin op vakantie. Rusten, tijd nemen voor elkaar en voor mezelf. 

Dat wens ik jou ook toe.

Vanaf 5 augustus kun je weer terecht voor een massage of workshop/cursus. Ik zie ernaar uit om er dan weer voor jou te zijn…vol nieuwe energie.

Kijk in de agenda naar de activiteiten in de nazomer.