De kracht van dankbaarheid

De belangrijkste vorm van communicatie is die met jezelf. Regelmatig laat ik me verleiden tot boosheid, onrust, negatieve gedachten als het bijvoorbeeld gaat om hoe mensen met elkaar en met de schepping omgaan. Op zich niet verkeerd, want dat zet me aan tot handelen. Het moet en kan anders! Het CSC is daardoor ontstaan. En nu ruim vijf jaar later houd dit mij bezig. Dankbaarheid. Want dankbaarheid is een krachtige emotie. Danken is heel fundamenteel, het maakt je blij en geeft een goed gevoel. Maar, dat is niet alles.

“Dankbaarheid is geen gevoel, maar gedrag. Oefen dankbaarheid zodat het een gewoonte voor je wordt.”

gratitudeseries.com

Dankbaarheid is dus gedrag. Als je met dankbaarheid je hart vult, dan verandert je blik. Je houding. Je gedrag. En daarmee ook je gevoel. Dat is niet iets zweverigs, maar een heel concrete actie-reactie in ons lichaam en een mooie spirituele oefening. In elke omstandigheid kan je dus dankbaarheid oefenen en opnieuw oog krijgen voor dat wat je wel hebt. Tel je zegeningen! Door te danken kan je je (weer) blij en hoopvol voelen.

Het levensgebed Een mooie manier om elke dag stil te staan bij de dingen in je leven die wel goed zijn, is een moment van stilte en gebed aan het eind van de dag. Iets wat mij daarbij helpt is het levensgebed van Ignatius. Het komt uit de 16e eeuw. Oud. Ja! Dus een beproefd concept!

Het gaat als volgt: Met God kijk ik naar mijn dag. Ik Dank: Waar voel ik vreugde? Ik zeg Sorry: Waar voel ik droefheid? Ik zeg Aub: Wat bied ik God aan of vraag ik Hem? Een kort maar krachtig gebed, waarover je meer kunt lezen op jezuiten.org.

In het werken met de oliën stuitte ik op de intensieve samenwerking tussen onze woorden en de olie om je emoties te ondersteunen. Elke olie heeft z’n eigen emotionele werking. En Nardusolie is de olie van de dankbaarheid.

NARDUS-olie is de olie van de dankbaarheid

Spikenard of nardusolie is een bijzondere Bijbelse olie met een felle geur en een sterke werking. En het heeft een versterkende werking emotioneel. Jezus werd ermee gezalfd vlak voor zijn sterven. Ondanks die moeilijke situatie had hij hoop voor de toekomst.

In het boek ‘Emotions and essential oils‘, lees ik: Nardus is verlichtend en geeft hoop. Het moedigt de ziel aan om het leven te accepteren zoals het is en de diepere betekenis te herkennen. Het helpt je om over je omstandigheden heen te kijken. Door je situatie te accepteren kan je jezelf anders gaan zien. Niet als slachtoffer van omstandigheden, waardoor je boos en oordelend kan worden. Maar door te leven vanuit overgave.

Herken je dezelfde beweging?

Hoe werkt het?

Olie is een prikkel die via je neus rechtstreeks je ‘limbische systeem’ ingaat, de plek waar je emoties, je herinneringen en trauma’s worden opgeslagen. De geur van nardusolie ondersteunt je als je het plezier en hoop verliest en dus kan je het bewust gebruiken. Misschien heb je er geen woorden voor, voel het dan maar.

Geur en de kracht van woorden

Woorden en geuren samen zijn nog krachtiger. Dr. David Steward is auteur, arts, christen en werkt met essentiële oliën. Hij zette mij op het spoor van de combinatie van woorden en geurige oliën.

“Olie werkt samen met onze woorden en gedachten, doordat ze het product zijn van de woorden van God.”

dr. David Steward

Door het doelbewust positieve woorden uitspreken, stuur je het gesprek met jezelf aan. Zo’n positieve, bevestigende gedachte, spreek je met regelmaat uit en herhaal je vaak. Het wordt zo een positieve prikkel in je hersenen. We noemen dit een affirmatie. Door de herhaling accepteert je onderbewustzijn die gedachte, en zo gaat het op een positieve manier je leven, je gedachten, gevoelens en je handelen beïnvloeden.

Dit is precies hetzelfde proces als dat van de olie, via een ander zintuig. De zintuigen horen en ruiken werken samen en versterken elkaar. Kan je je voorstellen dat de woorden en de geur, zorgvuldig gematched qua werking, inderdaad een effect hebben?   

Ik daag je uit om te kijken wat de teksten die je in jezelf, over jezelf uitspreekt te onderzoeken. Kies dan een terrein uit waarop jij merkt, dat je negatief praat of denkt. Kies een geur erbij, schrijf je eigen bevestigende gedachte op en herhaal.

Gebed, affirmatie en geur vullen elkaar aan en versterken elkaar. Het doet ertoe wat je denkt, wat je zegt en wat je ruikt. Ons geschapen lichaam is uitgerust met een geweldige toolset, iets om dankbaar te gebruiken ten goede voor onszelf en voor de mensen om ons heen. 

Tjitske Volkerink