Luister naar gefluister

Naar welke stemmen luister jij? In en om ons heen zijn veel stemmen die je beïnvloeden. Je hebt het vast weleens gemerkt, positieve woorden geven kracht en energie om aan de slag te gaan of contact te maken. Maar, als je als mens van jongs af aan vaak negatieve boodschappen krijgt, dan heeft dat ook gevolgen voor hoe je in het leven staat.

ONDERZOEK
Uit onderzoek is bekend, dat tegenover elk negatief commen- taar, minstens 7 positieve boodschappen moeten staan om geen last te hebben van de emotionele impact van dat ene negatieve commentaar. Negatieve boodschappen komen harder binnen. Woorden kunnen hard zijn.

Om te kunnen leven heeft een mens zachtheid nodig. Denk bijvoorbeeld aan kinderen, die als je een zacht vest aanhebt, eerder bij je komen zitten. Zachtheid zit ook in handen die liefdevol aanraken en een vriendelijke stem die je uitnodigt te luisteren naar wat er leeft in je hart. Wat zijn dat zachte woorden? Zachte woorden zijn liefdevol en respectvol, die schreeuwen en oordelen niet.

Die zachte stemmen zijn er wel, maar die hoor je niet overal overheen. Daar moet je naar op zoek!

WAAR LUISTER JIJ NAAR?
Daar moet je naar op zoek. De vraag is waar luister jij naar? Maak jij ruimte in de drukte en hardheid van alledag om te luisteren? Luister dan eens naar het fluisteren van je lichaam, dan hoeft het niet tegen je te gaan schreeuwen.

En ook je hart heeft het nodig om te horen hoe de hemel fluistert: ‘Jij bent geliefd’, woorden van spiritueel auteur Henri Nouwen. Luisteren vraagt om stilte, aandacht, ruimte en tijd. Misschien is het ver uit je comfortzone, maar hoog tijd dat je gaat luisteren. Soms heb je iemand nodig die je op weg helpt of een stukje met je meeloopt.

Al 5 jaar is in Hilversum het Christelijk Spiritueel Centrum een plek in Hilversum om op adem te komen. Een oase van rust en ontspanning. Nieuw in 2020: elke 3e woensdag van de maand tussen 14:00 en 16:00uur ‘in de comfortzone’ met aandacht, adem en aanraking een plek om tot rust te komen.