Zelfzorg als tegengif

De aankondiging van het griepseizoen ging relatief stil aan mij voorbij. De komst het nieuwe coronavirus kon ik echter niet missen. Media en mensen raken daardoor in paniek, er zijn heftige maatregelen en er is angst voor dit onbekende virus. Zelf ben ik aan het lezen en bekijk ik de informatie en de reacties. Herken je dat? Ik vind het belangrijk om bewust te zijn van wat er om me heen gebeurt en dan verantwoordelijkheid te nemen door te handelen.

Ik noem dat zelfzorg en het helpt om de onrust te bestrijden. Wat kan er gebeuren? Wat kan ik eraan doen? Dit proces geeft me richting in wat ik kan doen voor mezelf, mijn gezinsleden en op het werk. Zelfzorg geeft kracht en moed om te handelen. Dat is het tegenovergestelde van wat angst doet, angst verlamt.

Zelfzorg is een tegengif tegen de angst.

Tjitske Volkerink, Christelijk Spiritueel Centrum

Wat is zelfzorg? Eerst zorgen voor jezelf! Goed slapen, gezond eten, voldoende vocht drinken, genoeg bewegen dat zijn de algemene richtlijnen. En natuurlijk handen wassen. Ik moest wel grinniken toen al die serieuze media ineens gingen uitleggen, hoe je je handen goed wast. Toch denk ik dat hier in het algemeen veel winst is te behalen. Het gaat allemaal om het onderhouden van een gezond immuunsysteem. Als je een goede weerstand hebt, is dat super belangrijk. Een gezond mens is beter bestand tegen de vele bacteriën, schimmels en virussen. Ook tegen een onbekend virus.

Bottomline: In plaats van bang zijn voor wat er naar je toekomt, kan je ook werken aan versterken van je lichaam, dat is zelfzorg. En, het is niet egoïstisch. Want, door goed voor jezelf te zorgen, heb je de energie en kracht om een plek in te nemen in de zorg en aandacht voor anderen.

Zelfzorg maakt ook dat ik naar binnen ga in plaats van met alle aandacht te volgen wat er om me heen gebeurd. Daar buiten is de paniek, de harde stemmen die zeggen wat er fout kan gaat en foutgaat: “Een vaccin is er niet, help!” Naar binnen gaan is niet weglopen voor de realiteit, maar je aandacht richten op waar je invloed op hebt. Dat is naast het versterken van je weerstand ook je emotionele welzijn.

Er is niets dat je immuunsysteem meer versterkt, dan liefde. Je gedachten en gevoelens die door liefde zijn gevormd, zijn gezond voor je. Ik gebruik in workshops vaak deze uitspraak uit Spreuken:

Een vrolijk hart bevordert een goede gezondheid, een sombere geest verzwakt het lichaam.

Spreuken 17:22 

Je kunt met liefde kijken naar je angst. Liefde is eerlijk, ja ik ben bang. Dat toegeven kan bevrijdend zijn, en dan? Mediteren is een vaardigheid die kan helpen om niet in paniek te raken. Ik noem de meditatiecursus ‘tijd voor je hart’, heerlijk. Ja, maar ook werken aan wat je dan tegenkomt. Bv. moeilijke gedachten, overtuigingen en je angsten. Meditatie en gebed zijn belangrijke bron voor het (her)vinden van liefde voor mezelf en van daaruit ook naar anderen. Het is heerlijk om daarbij een Bron te hebben. Geloven in God geeft hoop en vertrouwen.

Veel van wat ik in het centrum aanbied heeft een gunstige invloed op je immuunsysteem. De meditatie, zoals net genoemd. Maar, denk ook aan het doorbreken van chronische stress door een ontspannen massage. En aan de natuurlijke essentiële oliën. Zowel preventief en als je al ziek bent is bijvoorbeeld ‘On guard essentiële olie’ favoriet. De naam zegt het al! In deze mix van natuurlijke oliën zit o.a. kaneel, sinaasappel, kruidnagel en rozemarijn, van ouds bekende natuurlijke ingredienten die je immuunsysteem ondersteunen.

Tijd maken voor zelfzorg is belangrijk en nodig. Vaak is dat omgeven door schuldgevoel. Daarom geef ik mensen die komen eerst een compliment: “Wat goed dat je tijd maakt voor jezelf.”

Zelfzorg, mag dat wel? Ja! Juist nu is het een tegengif om verfrist en met kracht en moed onze onrustige wereld te stappen en bij te dragen waar jij kan.