30 Ademgebeden

Maak even tijd, met slechts een minuut te midden van je haastige haast met het lezen van blogposts, het beantwoorden van e-mails en het jongleren met je takenlijst, stop.

Haal diep adem.

 • Adem in – voel hoe de buitenlucht uw longen binnendringt.
 • Adem uit – adem het inwendige uit.
 • Lucht naar binnen.
 • Lucht naar buiten.

Ademen is intuïtief en intiem.

Zowel bewust als onbewust.

Levengevend en transformerend leven.

Ademen en bidden hebben veel van dezelfde kenmerken:

 • je ademt God in
 • je ademt je ego, zorgen en angst uit.

God omringt ons als lucht – onzichtbaar, levengevend, rondom en van binnen. We zijn als vissen in de zee die zich afvragen wat water werkelijk is. Deze krachtige kracht ondersteunt en voedt ons op onze reis.


Adem gebeden
De Bijbel leert ons om te ‘bidden zonder ophouden’. (1 Thessalonicenzen 5:17) Hoe doen we dit?Een soort gebed dat christenen door de eeuwen heen heeft geholpen om dit gebod te vervullen, zijn ademgebeden. Een ademgebed is een heel kort gebed dat in één adem kan worden uitgesproken en gedurende de dag kan worden herhaald. Het is een oude vorm van gebed, die al in de tweede eeuw in geschriften wordt gevonden. Het gebed communiceert een gevoel van nabijheid met vertrouwen en afhankelijkheid van God.


Het bekendste ademgebed is misschien wel het Jezusgebed. “Heer Jezus Christus, Zoon van God, ontferm U over mij, zondaar.” In de 19e eeuw vertelde een onbekende Russische boer het verhaal van zijn zoektocht om te leren bidden zonder ophouden in het boek de weg van de pelgrim. Toen hij eenmaal het Jezusgebed had geleerd, bad hij het voortdurend totdat de woorden zo’n deel van hem werden dat hij in gebed was, of hij nu wakker was of sliep.

Het Jezusgebed is voortgekomen uit Lukas 18:13. Gebeden die op deze manier ademen, gaan waarschijnlijk ver terug in de geschiedenis, met vroege ademgebeden gebaseerd op de refreinen van de Psalmen. Het zijn korte, eenvoudige uitdrukkingen van de verlangens van het hart.


Ontdek je eigen gebed
Het ontdekken van je eigen ademgebed is een andere benadering. Vaak vinden mensen dat bepaalde geschriften ademgebeden worden of zelfs maar een of twee woorden, zoals ‘vrede’ of ‘Jezus’. Voorbeelden van ademgebeden zijn:

 • Wijs mij uw weg, o Heer.
 • Geef me kracht, o Christus.
 • Vader, toon mij uw liefde.
 • De Heer is mijn herder
 • Mijn God en mijn Alles. (Sint Franciscus)
 • Kom, Heer Jezus!
 • Ik hou van je, Heer
 • Heilige, genees mij.
 • Heilige Wijsheid, Leid mij.

 Bekijk eens de video die ik gemaakt heb in de serie: Kom tot rust, kom tot jezelf: een ademgebed:

https://www.facebook.com/ChristelijkSpiritueelCentrum/videos/521101521904951/
3 meditaties om zelf te gebruiken

Tjitske Volkerink, 2020.

nb: deels vertaald overgenomen van © Jean Wise www.healthyspirituality.org