Laat je troosten

Het is een prachtige dag, en toch voel ik me bezwaard. Want ik hoor en lees van mensen die verdrietig zijn. Sommige mensen leven echt geïsoleerd. Dat we al zo lang in quarantaine leven, dat is heftig. We voelen dat we het gewone leven missen. Afstand houden… Dinsdag hoorden we dat de contactberoepen als kappers en masseurs bijvoorbeeld, nog lang niet aan de slag mogen. En dat terwijl wij mensen aanraking nodig hebben. Zonder aanraking ontstaat huidhonger. Een prachtige term maar eigenlijk heel verdrietig. Want door aanraking die wat langer duurt, komen er stofjes vrij, oxytocine bijvoorbeeld, die helpen bij ontspannen. Het tegengestelde lijkt te gebeuren in deze tijd, de stress bouwt op.

Knuffel!

Daarom, als je mensen thuis hebt met wie je wel contact mag hebben, ga dan af en toe dicht bij elkaar zitten, sla een arm om iemand heen. Knuffel even wat langer. Ze zeggen minstens 20 seconden om ook wat ontspanning te gaan voelen.

Troost vinden

Maar als je die huisgenoten niet hebt, is dat normaal al een gemis. Nu nog meer. Je kan daar best verdrietig van zijn. Het is belangrijk om de ruimte te nemen voor verdriet. Om het te voelen. Daarom wil ik jullie vandaag de olie Console aanreiken. To console, letterlijk betekent het troosten, is een zachte zoete geur, een boomgeur. En geuren van bomen en bloemen helpen je om bij je hart te komen en te voelen. Als je nu naar buiten gaat de natuur in, ruik dan de geuren. Bijvoorbeeld een sering (als je die lekker vind).

Sta eens stil om te merken of je wat voelt. Eigenlijk is dat al meditatie. Met aandacht bewust worden van de omgeving om je heen. Als je de olie Console ruikt, of een bosgeur of bloemen, voel dan met aandacht. De eerste keren dat ik dit deed, kwam er wel wat oud verdriet los. Maar daardoor kon ik het ook loslaten, en iets verwerken. Als je moeite en verdriet hebt, dan nodigt deze geur je uit om je gevoel bij God te brengen. Je mag dan ervaren dat er als het ware een mantel van liefde, warmte en troost om je heen wordt gelegd. Ik wens dat je dan kunt gaan ontspannen. Ontvang de troost van de natuur die God ons geeft. Take care!

#troost #verdriet #aanraken #console #bosgeur. Wil je deze blog ook horen? Dit is een video ervan via Facebook 

https://www.facebook.com/ChristelijkSpiritueelCentrum/videos/228563918238347/