‘Zo voel ik me ook als ik de Heilige Geest ervaar’, zei ze met tranen in haar ogen.

Ik had haar net lekker gemasseerd en ze was nog helemaal rozig. Ze had verteld hoe ze deze week onrustig had geslapen, nadat ze de lavendel op haar pols had gebracht. Ze had zelfs nachtmerries gehad, met donkere schimmen. Ze was er bang van en had de lavendelolie even laten staan.

Kan lavendel dit effect hebben? Vroeg ze aan mij. Wat gebeurt er dan?  Samen keken we naar de werking van olie op je lichaam, geest en ziel. En toen liet ik haar de jeneverbesolie ruiken. Juniper Berry is niet per sé een lekker parfum, maar het wordt veel toegepast bij nachtmerries. En meteen reageert ze geraakt. Tranen. ‘Zo voel ik me ook als ik de Heilige Geest ervaar’ zegt ze. We zijn er samen stil van. Ze krijgt een klein flesje van me mee en informatie om er thuis mee aan de slag te gaan.

Het is iets langer geleden, maar ik weet het nog goed. Ik masseerde de muziek juf van mijn kinderen. Zij vroeg: ‘ben je voor me aan het bidden? Het voelt net als de reiki die mijn vriendin geeft’.

Lichaam

Philip Troost schreef vorig jaar het eerste christelijke boek over de werking van de Heilige Geest vanuit energetische insteek. Hij zegt: ‘Het belangrijkste instrument om de Heilige Geest te ervaren is je lichaam.’ Dat is wat ik dagelijks in het Centrum zie gebeuren en mag begeleiden. Zoals bij de meditatie. In de meditatielessen gaan we voorbij aan allerlei gedachten en gevoelens, naar het weten. Naar aanwezig zijn. Dat weten wordt fysiek in de buik gesitueerd. En als ik in de meditatie mensen begeleid van hun hoofd naar de buik, dan gebeurd daar altijd iets. Het is een indringende oefening, die veel kan losmaken. Ds. Lex Boot beschrijft dit als de binnenkamer, waar Jezus over spreekt als hij bid. En als je fysiek kijkt, is de buik de plek waar je ademt. Jij kan met je diepe ademhaling tot rust komen in de binnenkamer, en het is zo mooi om dat te verbinden aan de aanwezigheid van God.

Mag ik huilen, vroeg een jonge vrouw die voor het eerst op de massagetafel lag. Ze ervoer ruimte in de aanraking, die allemaal gevoelens opriep die vast hadden gezeten in haar lichaam. Ze wist dat wel, maar kon er niets mee… tot de massage. Huilen is dan bevrijdend. De weg naar herstel is jezelf toestaan om aangeraakt te worden. Soms is dat een olie, soms is dat een aanraking of een bewustwording. Altijd ervaar ik hierin de werking van de Heilige Geest. Ik bid zelf en stel mezelf beschikbaar als middel.

In de christelijke wereld is de ervaring van de Geest te vaak vergeestelijkt en is de verbinding met ons lichaam en haar ervaringen kwijtgeraakt.

Ik ben dankbaar dat ik weer mag masseren. Ik ben dankbaar op dagen als deze. Dat ik mensen op weg mag helpen met die bijzondere geuren uit de schepping. Hoe dat iemand dichterbij haar hart kan brengen. De weg naar binnen, is voor mij tegelijk ook de weg die verbindt aan een weg naar God. Die wegbereider dat is de Heilige Geest.

Ontspanning, aandacht, gebed, met gebruik van krachtige verbeelding en geurige oliën werken samen met de Heilige Geest ten leven.