Sabotage of vrijheid?

Stel, je bent aan het werk. En je weet dat je vandaag een paar belangrijke taken moet doen. Maar, je duikt in je inbox, je gaat schoonmaken, en appt nog even met een kennis over of een afspraak nou wel of niet door kan gaan en of er een beter alternatief is. Aan het aan eind van de dag heb je niet gedaan wat je moest doen. Dat geeft spanning, niet alleen bij jezelf maar ook in je relaties met collega’s of klanten – want die belangrijke taken moesten hen verder op weg helpen. Je voelt je ontevreden over jezelf. En je hebt natuurlijk 10.000 redenen waarmee je jezelf sust. Ook wel excuses of smoesjes genoemd. Herkenbaar?

Als je regelmatig niet gestaag beweegt in de richting van waar je zegt heen te willen, kun je er zeker van zijn dat je jezelf ergens blokkeert. Er hangt iets als een blok aan je been.

Als je gaat begrijpen wat ten grondslag ligt aan die zelfsabotage zoals je dat blokkeren kan noemen, kan je dat blok aan je been verkleinen of zelfs ‘afgooien’. Het is de weg van vrijheid. Dat geeft je plezier terug in waar je mee bezig bent.

Welke vorm het ook aanneemt – of het nu gaat om ongezond gedrag of negatieve denkpatronen – zelfsabotage vermindert altijd de passie en energie die we nodig hebben om onze dromen te vervullen. Daarom is het de moeite waard dat blok aan je been er af te gooien of te schuren.

Struikel niet over wat achter je ligt

Dit proces van vrij worden, begint met het stoppen van ontkennen van emoties. Je gaat je angst, woede en andere moeilijke emoties onder ogen zien. Je gaat vrede sluiten met je pijn, je stopt de oorlog met jezelf. Acceptatie van wat je niet meer kunt veranderen is een lastige maar belangrijke opdracht op deze weg. Een weg waarin je groeit in emotionele vrijheid, en waar diepe vreugde kan groeien.

En als je van concretere stappen houdt, herken dan aan een van deze vier alarmlichtjes op je dashboard dat je mogelijk jezelf zit te saboteren:

  1. Blijven hangen in ​ “Was het maar …”

Probeer ‘als was het maar’ een andere manier van denken te maken door te accepteren wat er is gedaan, maar gebruik dit feit om je toekomstige acties te beïnvloeden. Zoals “Ik kan mijn verleden niet ongedaan maken, maar ik kan mijn toekomst beïnvloeden” of “Ik heb iets geleerd van X, dat is Y – en hier is hoe ik van plan om het te gebruiken om dingen te verbeteren.” Elk van deze is een nieuwe, meer effectieve draai aan de ‘al was het maar’-mentaliteit.

  1. Bang zijn voor je gedachten

Als je een gedachte onderdrukt, heb je geen kans om die te verwerken – om hem te begrijpen, te voelen en misschien uiteindelijk te besluiten dat hij niet logisch of waar is. Soms maak je je gedachten veel te belangrijk.

  1. Je gevoelens begraven

Heel dicht bij hinderlijke gedachten vermijden, is het proberen gevoelens die onaanvaardbaar worden geacht te begraven. Veel mensen denken dat het volledig erkennen van gevoelens betekent schreeuwen in de supermarkt of hysterisch jammeren bij een vergadering. Maar jezelf dingen laten voelen is niet hetzelfde als het loslaten van emoties. In feite zul je minder snel gevoelens op ongepaste manieren loslaten als je ze daadwerkelijk hebt erkend en er doorheen bent gegaan.

  1. Meestal morgen pas beginnen

Dus je hebt vanmiddag een rol Oreo-koekjes gegeten, of je bent helemaal gefrustreerd dat het drie uur ‘s middags is en je weinig werk hebt gedaan. Vaak is je natuurlijke reactie om de rest van de dag te laten en de mooie, schone lei van morgen te voor je te zien. Maar het is nooit morgen. Als u iemand bent die een “schone lei” moet hebben om gemotiveerd te raken, hoeft dat niet morgen te zijn. Waarom niet binnen een uur? Of een kwartier?

Beter nog, creëer nu ruimte voor gezonde gedachten. Schud jezelf wakker met een Pepermunt beatles, of daag je uit met de roller Cheers of Motivate. Maak een stevige wandeling. Doe een korte meditatie. Maak een praatje met een vriend. Doe ademhalingsoefeningen. Gun jezelf vijf minuten break.

Elk van deze dingen kan helpen om je geest te resetten.

 

Van overleven naar leven

Zowel in de meditatie, als in de massage & coaching in combinatie met de olie merk ik dat dit proces op gang komt. Mensen die komen, zijn er ook aan toe om vrij te worden. Je helpt jezelf om een weg in te slaan die ruimte geeft om leven, om te groeien, en om nieuwe gezonde gewoontes te ontwikkelen.

Ben je zat, dat je niet verder komt?

Hoor je je zelf smoesjes bedenken?

Ben je bereid om een verandering in gang te zetten? Als je dat niet alleen wil opstarten, in een wellnesconsult kan je die ruimte samen nemen om te beginnen met leven in vrijheid.

Speciaal voor jou heb ik nieuw in het aanbod nu het Wellness Consult.