Lezen en luisteren met Lectio Divina

lectio

Elke maandagmorgen staat in het centrum een Lectio Divina op de agenda. Heb je je wel eens afgevraagd wat dat is? Lees dan verder.

Vanuit het christelijk geloof heeft het zoeken van stilte als doel in Gods aanwezigheid te zijn, dat kan alleen als jij er zelf ook bent… de stilte is daarvoor een perfect middel. De kern van meditatie is het beoefenen van stilte, aan de buitenkant en stilte binnenin jezelf.

Meditatie is nuttig voor het leven van een gezond leven. Het is ook een vorm van zelfzorg, zowel goed voor je mentale als geestelijke gesteldheid. De vele voordelen worden in onze tijd uitgebreid beschreven en zijn ook wetenschappelijk bewezen. Vandaag duiken we in Lectio Divina. 

De Lectio Divina

De Lectio Divina is een vorm van meditatief gebed die in de kloosters is ontstaan. Je leest een korte bijbeltekst met andere ogen en laat de tekst in de stilte tot je hart spreken. Het is geen studie. Het kauwen op de tekst. In dit blog beschrijf ik de stappen die je zet, en daarna volgt een voorbeeld wat je zelf kan proberen.

In de Lectio Divina doorloop je vier stappen:

 1. De lectio, dat is de lezing van het woord, de bijbeltekst. 
 2. De meditatio, dat is de overweging van het woord, 
  • Wat zegt het me
  • Wat raakt me
  • Waarom raakt me dit
  • Wat kan het betekenen in mijn leven?
  • Hoe kan ik hier goed op reageren? 
 3. De oratio, biddend woorden geven aan wat het woord bij je oproept
 4. De contemplatio, dat is het rusten in/bij God. Dit proces kan heel duidelijk gescheiden fasen doorlopen, of in elkaar overlopen. 

Hou goed voor ogen wat het doel is van deze meditatieve lezing. De opzet is niet de tekst theoretisch of theologisch begrijpen, maar je hart in beweging te laten brengen door de tekst.

Bewust worden

Je begint met je bewust worden dat je in verbinding wilt komen met de Bron van het leven. Met de God van de Bijbel. Laat de woorden, terwijl je langzaam leest, tot je spreken. Wanneer je merkt dat een bepaald woord, een bepaalde zin je in het bijzonder raakt, blijf je hierbij stil staan. Je herhaalt dit woord… Je herkauwt het als het ware en je probeert te proeven wat dit woord met je doet, tot je zegt.

Afscheid nemen

Tot slot neem je afscheid, zoals je ook met goede vrienden zou doen. Spreek je dank uit voor wat je ontvangen hebt. Besluit met een kort gebed. Blijf in de stilte. Noteer wat je wil bewaren voor later, in een dagboek of gebedsschrift. 

Een tekst waarmee je dit kan gaan doen is bijvoorbeeld Psalm 131 of Psalm 62:6. Je kan er – later – ook een woord of een paar woorden uithalen en die met handlettering of in je tekstverwerker uitlichten en mooi bewaren. Dat deed ik eens met Psalm 62:6 zie dit.

Dit blog is een onderdeel van de serie over de verschillende vormen van christelijke mediatie. Eerder verscheen in deze serie een blog over:

Regelmatig start een nieuwe cursus waar je kunt leren mediteren op christelijke basis. Je vindt de cursus hier. Om te ontdekken wat meditatie kan doen voor jou zijn er ook gratis workshops. Hier vind je de workshops en de data.

Lees ook dit blog met de ervaring van Aldrik, of lees dit blog met een lijstje pluspunten .