‘Dit heeft God gegeven in de Schepping’

vijf jaar

Het Christelijke Spiritueel Centrum bestaat vijf jaar. Initiatiefneemster Tjitske Volkerink heeft in die jaren mensen begeleid in hun zoektocht naar heelheid van lichaam, geest en ziel. Een feestje om te danken én vooruit te blikken Annechien Cevaal sprak voor Kerkbrink met Tjitske en met Gea, die al jaren klant is, over de waarde van het centrum.

Nb: dit artikel verscheen eerder dit voorjaar als interview in het kerkblad van Hilversum, en is geschreven door Annechien Cevaal.

Buiten is het donker en een beetje kil, maar binnen in het Christelijk Spiritueel Centrum hangt een heel warme sfeer. Op vrijdagavond viert het centrum haar vijfjarig bestaan. Na vijf jaar hard werken heeft Tjitske Volkerink, initiatiefneemster, echt iets neergezet. Een centrum met een heel eigen aanbod dat voor de christelijke kerk een beetje wennen was. Meditatie en stilte-wandeling hadden hun (her)intrede al voorzichtig gedaan, maar olie en massage waren zaken die niet met de christelijke spiritualiteit werden geassocieerd. 

Verbinding

Tjitske is gestart in een ruimte van een voormalige kerk. In de EO-visie had een artikel gestaan waarin ze vertelde over waarde van massage. Gea las het artikel met grote belangstelling en besloot contact te zoeken. Ervaring met massage had ze al wel, maar ze had dit nog nooit ontvangen van iemand met een christelijke spiritualiteit. Gea: “Massage doet wat met mensen, daar ben ik van overtuigd” Je wordt aangeraakt, er is een energetisch contact”, vertelt ze. Het unieke van een christelijke massage zit hem in de Bijbelse normen en waarden waarin er veiligheid is en respect voor het lichaam. 

Bij massage kom je letterlijk heel dicht op iemands huid. Het creëren van een veilige omgeving is daarom belangrijk. Tjitske: “Veiligheid zit op verschillende niveaus. Het lichaam met respect benaderen, maar ook spiritueel. Het centrum is een plek, waarin ik duidelijk maak dat we ons hier richten op de geest van de God uit de Bijbel. Voor christenen geeft dat veiligheid om zich open te stellen, voor wat ze ervaren in hun lichaam of hart”. 

Ze vertelt verder: “Mensen komen voor de ontspanning, maar ook omdat ze het nodig hebben. Onze maatschappij is sterk gericht op het hoofd. We spreken wel over ‘niet lekker in ons vel zitten’. Maar, als je de oplossing vooral in het hoofd zoekt, dan vergeet je dat het lichaam hierin een rol heeft. Als de verbinding tussen lichaam en geest wordt gelegd, vind ik het mooi om ruimte en aandacht te geven aan de reacties die mensen ervaren.” 

vijf jaar

Massage en meditatie gaan beide om echte en oprechte aandacht. Zijn we dat kwijt in de maatschappij? “Absoluut”, stelt Tjitske. ‘Als we van iets zijn beroofd, dan is het wel echte aandacht. Als we met elkaar spreken gaat de aandacht al snel naar bijvoorbeeld de telefoon, of andere gedachten. In de meditatie en massage proberen mensen in het moment te zijn. Niet terugblikken en niet vooruit naar wat we nog moeten. Gea: “Op de massagetafel kan ik zijn in het moment, voelen wat aanraking me geeft, verbinding en ontspannen genieten van de warme aanraking”

Binnenkamer

De bezoekers kunnen tijdens de jubileumavond afdalen naar de meditatieruimte voor een korte kennismaking met meditatie. Tjitske noemt de ruimte de binnenkamer: “Ik vind het mooi dat je het trapje afdaalt. Wat buiten is, laat je achter. Je gaat naar binnen, naar de binnenkamer.”

Op de grond liggen schapenvelletjes met daarop een meditatiekrukje. Het schaap en de kudde als mooie symbool van het christelijk geloof. Het is al bijna een meditatie op zich. In de kennismakingscursus ga je dieper op de verschillende vormen in. Je kunt ontdekken welke vorm voor jou het beste werkt.

Nieuwe wegen

Het concept staat na vijf jaar en gaat een nieuwe fase in. Zo onthult Tjitske bij het jubileum dat er een franchise begint. Op twee andere plekken in het land starten spirituele centra. En de droom is dat er een warme deken van spirituele plekken over het land uitrolt. Mensen hoeven niet meer vanuit het hele land naar het centrum te komen, het centrum gaat naar de mensen toe. 

De stilte kan confronterend zijn, je komt dichter bij jezelf.

Een van de sprekers op de jubileumavond is Mirjam de Vegt. Zij is bekend als de stilte-trainer en heeft een moeilijke periode in haar leven doorgemaakt voordat ze ontdekte hoe belangrijk stilte is. Ze krijgt vaak de vraag of die stilte niet saai is. “Allerminst! Het is juist avontuurlijk. Het is een reis je hart in. De stilte kan confronterend zijn, je komt dichter bij jezelf.” 

Oliën

Yvonne Looye vertelt meer over de oliën waarmee het spiritueel centrum werkt. “God heeft de mens gemaakt naar Zijn beeld. Lichaam, ziel en geest; de holistische mens.” Tjitske: “Voor mij is het heel natuurlijk om het te gebruiken voor je welzijn. Dit heeft God gegeven in de schepping. Dat mogen wij gebruiken. Waarom zou je het overslaan als je weet dat het zo krachtig werkt?”.

De olie heeft Tjitske ook aangeboden aan Gea. Ze stond er sceptisch tegenover. Gea: “Mijn hoofd was in verwarring, kan dat echt helpen? maar na aarzelend gebruik, reageerde mijn lijf heel positief” Zowel emotioneel is het helpend en waar ik anders een antibiotica nodig heb, doet nu de olie zijn werk.”

Meditatie

Het Christelijk Spiritueel Centrum biedt zowel voor christenen als niet-christenen een huis waar je op zoek mag gaan naar heelheid in je leven. De Protestantse Kerk Nederland zag het Christelijk Spiritueel Centrum als waardevolle aanvulling in het pionieren. Daarom zeiden ze drie jaar geleden ‘Ja’ tegen het centrum. En kort voor het jubileum heeft men Volkerink groen licht gegeven voor nog eens drie jaar ondersteuning. Een erkenning voor wat ze doet, wil ze het niet noemen, maar het draagt zeker bij aan een gevoel van betrouwbaarheid.