Peter: ik ben echt verkwikt door de massage

Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? Dit keer Peter over een verkwikkende massage. Een serie reviews gemaakt door Karin Timmerman.

Drie jaar geleden stond het centrum op het eerste Graceland Festival. We bedachten een passend aanbod, dit was bijvoorbeeld een geurenmeditatie als kennismaking met olie, en massages door Rudy en Tjitske. Peter Snoek was een van de bezoekers. Peter is 43 jaar oud, ict-docent en woont in Gorinchem. Hij vertelt: “Drie jaar geleden alweer was ik met een jongerengroep op het Graceland Festival. Daar hebben we eerst meegedaan met een geurenmeditatie. Tijdens de meditatie maakte ik kennis met “mediteren”. Over mediteren had ik tot dan toe altijd gehoord dat dat je dat als christen niet zou moeten doen, maar ik ontdekte nu dat het ‘gewoon’ gaat om het richten van je aandacht op God en/of een bijbelse waarheid of een lied over God). Dat was mooi! En daardoor heb ik de stap gezet om een massage te bestellen. En het jaar daarop weer, en nog eens in 2019.”

We horen vaker, dat mensen langzaam vertrouwd raken met ons aanbod en überhaupt met het idee van een Christelijk Spiritueel Centrum. Het Graceland Festival of een kerkelijke dag is een leuke manier om eens laagdrempelig te ervaren. Daarom is het belangrijk dat we een centrum hebben waar we mensen kunnen uitnodigen, maar ook dat we geregeld het land intrekken en mensen op zoeken. Zo heeft Peter omdat het grote Graceland Festival pas niet doorging, een mini-festival zelf georganiseerd en Tjitske voor een workshop gevraagd. Ze was dit jaar overigens ook te zien bij het online gracelandfestival: ‘de grote leegte’.

Troost

Herkent Peter de slogan ‘Kom tot rust, kom tot jezelf’? “Absoluut. De massages helpen me hierbij. Laatst heb ik er nog één gedaan als zelfzorg. Mijn vader gaat sterven en het verdriet van deze afscheidstijd, zit natuurlijk diep. Bij de massage gebruikte Tjitske de olie ‘Console’ een olie die emotioneel ondersteunt bij verdriet en rouw. Dat deed me echt goed. Wat dan ook helpt is dat de ontvangst ongehaast en ontspannen was. En, ik vind het ook bijzonder dat in de kamer waar de massage is, een open bijbel ligt. Ik hoorde dat al op Graceland van Rudy, echtgenoot Tjitske en ook masseur. Hij vertelde dat ze bidden voor mensen die ze masseren. Dat voel je, het heeft me echt verkwikt en waarschijnlijk ook diep getroost.”

Aandachtig geloven

Het centrum kan een plek zijn plek om je op je stressniveau te bezinnen: waarom vind ik van mezelf dat ik moet hollen, opstaan, rennen en weer doorgaan? Daar past ons aanbod van massage bij. Want door een massage word je je weer echt bewust van je lichaam. Ook voel je je ontspannen en gelukkiger door de stoffen die in je lichaam worden aangemaakt. Dat relaxte werken we uit door mensen te helpen alle zintuigen te ervaren. Peter herkent dat: “Het was voor mij een eyeopener dat ze ervan uitgaan dat je zintuigen meedoen met geloven. God geeft in de schepping zoveel, bijvoorbeeld geuren. De bijbel heeft het geregeld over het gebruik van olie, ontdekte ik in workshops. Die olie krijgt dan ook betekenis door het gebruik voor bepaalde doelen. Het holistische spreekt me aan. Geuren uit de schepping, ruimte voor de zintuigen, dat maakt mijn geloof completer”.

Tenslotte: Wat is het nieuwste waar Peter mee bezig gaat? “Bij mijn laatste bezoek aan het centrum in Hilversum kreeg ik een proefje mee met Vetiver-olie en Litsea-olie en ga in een logboek eens bijhouden wat ik opmerk als ik die olie gebruik.”


Lees meer ervaringsverhalen

  • Jurjanne ‘Met een rolletje olie gaat haar zoon weer naar school’
  • Marian ‘maakt zelf een antisnoep capsules’
  • Maarten ‘Meer mannen op de massagetafel’