Esther: ‘Tijd hebben we nooit, je moet het jezelf gewoon gunnen’

tijd hebben we nooit

Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? Dit keer Esther over het belang van stilte en meditatie, en de warmte die dit geeft. Een serie ervaringsverhalen gemaakt door Karin Timmerman.

Esther Gravesteijn, 41 jaar, getrouwd en moeder van twee tieners, kwam ooit via Facebook in contact met Tjitske Volkerink. Ze werkt in het dagelijks leven met collega en vriendin Jannette in hun eigen bedrijf de Breinpuzzel . Gespecialiseerde dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Dit voorjaar, tijdens de lockdown, deed ze mee met online-workshops over olie en ze genoot van wat ze ontdekte.

Warmte

Toen ze zich verdiepte in olie, kwam ze ook de aankondiging tegen van de meditatiecursus die online zou starten in verband met de corona-maatregelen. “Het leek me zweverig, dat mediteren. Maar ik merkte dat ik wel het verlangen had om meer stilte te hebben in mijn leven. Dus ik deed toch maar de kennismakingsavond online. In het mediteren voelde ik meteen zo’n warmte, zelfs in die korte introductie. We deden een oefening met om met een inademing Gods liefde voor je te ontvangen en met een uitademing leugens over jezelf of God uit te ademen.”

Bodyscan

“Ik ben zo blij dat ik dit ben gaan doen voor mezelf. Meer luisteren naar mijn lichaam. Ik kan niet oneindig voor anderen zorgen, en anderen liefhebben als ik mezelf verwaarloos. Dat leerde ik door de weken van de cursus heen. De bodyscan is een moment om te luisteren. Een bijbelgedeelte overpeinzen doet me veel. Dat past bij mij. Het geeft me zegen die ik dan weer kan doorgeven. Eigenlijk begint het met barmhartig voor mezelf zijn.

Eigenlijk begint het met barmhartig zijn voor mezelf

Esther vertelt nog een pluspunt van de online-cursus. Omdat ze het begon in de lockdown tijd, realiseerde ze zich hoe cruciaal het advies is om een eigen ruimte, eigen hoekje te maken waar je afgebakend tijd neemt voor stilte en meditatie. Ze heeft het geluk een eigen kamer in huis hier voor te kunnen inrichten maar een hoek in een slaapkamer geeft ook al duidelijkheid voor jezelf en voor huisgenoten. “Als ik die ruimte inloop of voorbij loop, zie ik al een beeld, een ikoon, met een kijkende Jezus. Zijn ogen zijn op mij, realiseer ik me dan. Liefdevolle ogen”.

Wierook

Gebruik je ook olie bij het mediteren? “Ja, vanmorgen had ik vrij en meer tijd, en toen heb ik lavendel en wierook gebruikt. In huis pak ik nu de herfst komt, ook vaak On Guard erbij. Elke morgen drink een glas water met een druppel lemon. Bij hoofdpijn helpt pepermunt me goed. Het gaat echt spelenderwijs.” 

Voor wat voor een soort mensen is zo’n meditatie-cursus geschikt? “Iedereen… we hadden een leuke en diverse groep online. Rustige mensen en drukke. Je hebt veel vormen van meditatie en er zit voor iedereen wel wat bij. Tegenwoordig voel ik het ook echt eerder aan wat mijn lichaam nodig heeft. Een pauze bijvoorbeeld. Een ademcheck. Op mijn werk ga ik dan gewoon wat langer op de wc zitten. Thuis ga ik naar m’n kamer en mijn huisgenoten weten nu ook wel zonder dat er een briefje op de deur zit met ‘stilte – meditatie’ dat ze me dan even alleen moeten laten.”

Aanvulling op therapie

“Ook op mijn werk kan ik met mijn collega inzetten wat ik ontdek. We doen na het sporten rustig zittend ademhalingsoefeningen. Met het inademen zeggen of denken we dan de zin ‘je bent geliefd en aanvaard’. Ik leerde ze ook de bodyscan. Best wat mensen slapen slecht in, en één vertelde hoe dit haar echt ontspanning had gegeven op weg naar beter slapen. Mensen die bij ons komen, hebben een flink traject revalidatie al gehad maar moeten nu nog leren leven met hun beperkingen, rouwen daarover. Ze hebben vaak echt een verwonde ziel. Nu hopen we nog iets te ontwikkelen voor mensen die reuk en smaak zijn kwijtgeraakt.”

Wat wil je afsluitend nog zeggen?

“Tijd hebben we nooit, je moet het jezelf gewoon gunnen. De kunst van stil zijn, dat is genade. Tijdens een van de meditaties werd ik geraakt door Zijn Aanwezigheid dat ik het volgende erover schreef. ‘Zoeken naar vrede met een hart vol onrust. Zoeken naar stilte in een hoofd vol lawaai. Tot… de stilte mij vind, Zijn rust daalt neer. De Aanwezige vol erbarmen, vol genade, vol ogen van liefde. In Zijn Aanwezigheid is vrede, is rust, is stilte, ben ik!

Voor mij werd die tijd die ik me gunde, in eerste instantie die dinsdagavond van de cursus meditatie. In mijn eigen hoekje maak ik ruimte fysiek en innerlijk om bijvoorbeeld een psalmvers te overpeinzen. Psalm 62:9 is momenteel voor mij een belangrijke oproep om te schuilen bij God met mijn vermoeide lijf en volle hoofd.

Vertrouw op hem, …, te allen tijde,

open voor hem uw hart,

God is onze schuilplaats


Lees meer van deze ervaringsverhalen:

  • Sonja ‘Soms is je lichaam eerlijker’
  • Peter ‘Verkwikt door de massage’