‘Een opluchting dat het boven tafel komt’

spanning in je lichaam door emoties die je wegstopt

Het verrassende verband tussen pijn, ziekte en niet van jezelf houden

Wat hebben lichamelijke problemen te maken met emoties? Soms heel veel. Daar gaat dit blog over. Als je emotionele problemen wegstopt, lijkt het wel of ze toch een weg naar buiten zoeken en dan via lichamelijke klachten te voorschijn komen.

Niet elk lichamelijk probleem hoeft gerelateerd te zijn aan een onverwerkte verstopte emotie, maar ik vind het verrassend om te merken hoe vaak dit het geval is! Keer op keer als dit ter sprake komt, merk ik hoe spannend het is om er echt naar te kijken. Maar, ik merk ook hoe mooi het is als de waarheid op tafel komt, in een veilige genadevolle sfeer. Waarom is dat? Ken je die uitdrukking: de waarheid maakt vrij? Die komt uit het bijbelboek Johannes. In hoofdstuk 8 staat het volgende: U zult de waarheid kennen en de waarheid zal u vrijmaken‘ ( Johannes 8:32). En die vrijheid die willen we wel, wie niet! Het is een opluchting zijn als je weet wat de oorzaak is van een bepaalde klacht.

Spanning

Even beginnen bij de emoties. Stel, je bent ergens boos over, of angstig door een dreigende situatie. Als er iets is dat je jezelf niet toestaat te voelen, toe te geven of te erkennen, kan het een vorm van energie worden die in het lichaam wordt opgeslagen. Deze energie kan gespannen spieren veroorzaken, minder bloedtoevoer naar bepaalde organen en uiteindelijk ziekte of pijn. 

Dit verborgen proces van het in je lichaam stoppen van emoties wordt ook wel ‘somatisch maken’ genoemd. “Soma” betekent lichaam in het Latijn. Als je somatisch bent, breng je je emotionele en mentale toestand over naar je lichaam, en dit komt naar buiten als fysieke symptomen. Omdat je je emoties niet direct en bewust onder ogen ziet en voelt, begint je lichaam via symptomen voor je te spreken. Of je gaat “boksen” en tegen jezelf zeggen dat je boven alles staat. En dan, soms heel direct en soms maanden of jaren later, ontwikkel je een schijnbaar onverklaarbare rugpijn, hoofdpijn, zwakte, vermoeidheid of zelfs een chronische ziekte.

Mild

Je kan het ook als een ontdekkingsreis zien. Voel je je de laatste tijd niet 100% lekker? Heb je soms ergens een beklemming in je lichaam, vooral rond je nek, schouders of rug. Of hoofdpijn? Of heb je algemene gevoelens van ongemak die medisch niet te verklaren zijn?

Als dat zo is, is het mogelijk dat er een waarheid is die je niet onder ogen ziet of accepteert. Ik wens je toe dat je zo van jezelf houdt, dat je mild en barmhartig die ontdekkingsreis maakt. 

Snaaien

Je kan je emoties negeren of verstoppen met heel veel makkelijke hulpmiddelen. Als je je verdrietig voelt, jezelf een keer trakteren op iets lekkers bij de koffie, dat is het probleem niet. Maar als je de hele dag door lekkere dingen aan het snaaien bent terwijl je ergens wel weet dat je teleurgesteld bent in iemand of iets, dan is het tijd om stop te zeggen tegen jezelf. Of als je in je agenda telt dat je elke dag gaat sporten en nog niet rustig wordt. En als je nog niet weet waarom je steeds snaait, kan het daarom goed zijn om eens rustig te gaan zitten en op een rij te zetten wat je bezighoudt. 

Meditatie

Een manier om stil te zitten, is meditatie. Lees de mooie ervaring van Esther die ontdekte dat ze echt wel zelf moest kiezen om stil te gaan zitten. Het hielp haar om te beginnen met een vaste avond, de avond van de meditatiecursus. Zo kan ze barmhartig worden voor zichzelf en blijven de ander.

Lijden vermijden

De struisvogelstrategie is veelgebruikt en lijkt heel makkelijk. Maar, met vermijden ontwijk je het lijden niet. De ontdekking dat een bepaalde gebeurtenis met bijbehorende emoties je nog erg dwars zit, kan confronterend zijn. Je denkt bijvoorbeeld: ‘Ik moet toch vergeven’, ‘Ik had het zelf anders moeten aanpakken’, en stelt de confrontatie uit. Maar als je de tijd neemt en aandacht hebt voor wat je lichaam je vertelt, kan het een handvat geven naar vrijheid.

De confrontatie aangaan is makkelijker als je van jezelf houdt, je bent dan niet zo bang voor de waarheid. Maar, het is voor veel mensen een uitdaging om van jezelf te houden, omdat het steeds weer vraagt jezelf te aanvaarden met alle gedachten en emoties in je. Het alternatief is, dat je geen mensen bent die ‘is’, maar mens op de vlucht. We vluchten voor onze emoties en dus voor ons authentieke zelf. En in dat overleven, daar zit geen welzijn in. Bottomline: Wanneer je je emoties onderdrukt, vergroot je de kans dat ze later in je lichaam verschijnen in de vorm van pijn, spanning, ziekte of onder- of overgewicht.

Vergeven

Stilstaan en voelen kan alleen in een akoestiek van genade, leer ik in de meditatiecursus. Een ander hulpmiddel in deze ontdekkingsreis is olie.Het gebruik van geur kan helpen bij het aanvaarden van jezelf en je emoties. De geur raakt de weggestopte emoties aan zodat je de waarheid weer onder ogen kan zien. In het centrum gebruik ik het boek ‘Essential Emotions’, waarin lichaamsklachten verbonden worden aan emoties en vervolgens een olie die passend is. Dan is de cirkel rond. Je neemt de tijd voor jezelf omdat jij er mag zijn. Met je emoties, met lastige waarheden. Een olie als Forgive ondersteunt als je jezelf of een ander mag gaan vergeven. Olie helpt je lichaam en je emoties. Dat gaat verrassend samen op. De workshop ‘emotioneel in balans’ die ik regelmatig geef is een introductie hierop. Check de agenda.

Met je ziel onder je arm

We zijn compleet gemaakt met lichaam, ziel en geest. Als m’n lichaam dienst weigert, dan is dat een signaal. Dan mogen we blij zijn met een kwalitatief hoogwaardige gezondheidszorg, met een huisarts ons op weg helpt een diagnose te stellen. Meditatie, massage en olie zijn vormen van zelfzorg. Leer jezelf beter kennen, en zorgen voor jezelf, en raak verwonderd hoe mooi ons lichaam in elkaar zit. Ik gun je de opluchting van emoties die een gezonde uitweg zoeken, nadat ze (te lang) genegeerd zijn. 

Het is bevrijdend als de waarheid op tafel komt. Want de waarheid maakt vrij.