Hoe ik van mondkapje dragen aangename zelfzorg maak

Hoe ik van mondkapje dragen aangename zelfzorg maak

Hoe combineer je je mondkapje met olie?

Of we het nu leuk vinden of niet, het dragen van beschermende gezichtsbedekking is een onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Hoewel mondkapjes geadviseerd worden voor preventie en om de verspreiding van COVID-19 te vertragen, is het dragen van een mondkapje of mondmasker niet altijd een prettige ervaring. Essentiële oliën kunnen helpen.

Als ik in het centrum dichtbij iemand ga komen, draag ik dus een mondkapje! Met olie maak ik het vanzelf positiever. Weldadig zelfs. Daarom dit blog over hoe olie kan helpen. Na het praktische ‘hoe-dan’ deel ik nog iets om ‘om te denken’; een gebed bij het opzetten van je mondkapje.

Aangename geur

Met de geur van een fijne olie fris je je stoffen mondkapje meteen op. Slechts een paar druppels kunnen je gang door de supermarkt, een beetje aangenamer maken, en hopelijk ook een beetje minder stressvol.

Daarom in drie stappen hoe je effectief essentiële oliën op je mondkapje gebruikt.

Essentiële oliën werken het beste op stoffen maskers, of het nu een gekochte designversie is of je laatste creatie is van de buurvrouw van de buurvrouw. En die gebruik je natuurlijk vanuit het zorgvuldig omgaan met grondstoffen.

Stap 1

Verdun de essentiële olie met draagolie. Dat is omdat je natuurlijk het mondkapje direct op je huid gaat dragen, en je er met je handen aanzit. De mix van draagolie en essentiële olie, kan je in een schone spuitfles doen. Maar als je niet zo’n verstuiver hebt, kan het ook in een klein flesje of glas mengen.

Stap 2

Breng het oliemengsel aan op je mondkapje. Verstuif het aan de buitenkant als je denkt dat de geur te heftig wordt, bijvoorbeeld wat aan de zijkant (minder bij je neus). Zonder verstuiver zou je het met een wattenstaafje gedoopt in je mengsel kunnen druppen op je masker.

Stap 3

Gewoon ademen (een zucht van verlichting)! Nu heeft je mondkapje een iets prettiger geur, namelijk die van bijvoorbeeld lekker ruikende planten. Nu is zelfzorg aangenaam geworden.

Vraag je je af welke olie geschikt is voor op je mondkapje? Dat hangt natuurlijk van jouw voorkeur af. Een paar suggesties van ons zijn:

Pepermunt

Pepermunt: olie die opbeurend is, die je kan helpen focussen en waarmee je energie voelt: kortom, een fris gevoel!

Bergamot

Bergamot: een citrusgeur, maar toch ook bloemig. Bergamot is ook kalmerend. Fijn voor de supermarktstress dus. Deze olie versterkt ook je vertrouwen.

Ylang Ylang

Ylang Ylang: houd je van zoete, bloesemachtige geuren, dan is dit wat voor jou. Wist je dat het in het iconische Chanel No.5 parfum zit? 

Lavendel

Lavendel: wie is er niet gek op lavendel? Het is een van de meest populaire essentiële oliën en zit dus ook in het introductie-doosje van drie. Lavendel helpt bij ontspanning en kalmte. En zit in een prachtige kleine introductie-kit die je leuk cadeau kan geven samen met lemon en pepermunt.

Lemon

Lemon: Lemon is ook een bekende uit die introductie-kit. Lemon, citroen, geeft een opbeurend en stimulerend aroma. Dit is perfect als je je dag een kickstart wilt geven of gemotiveerd wilt raken om in beweging te komen.

Mooie illustratie die in onze internationale community van doterragebruikers voorbij kwam.
Omdenken

Een mondkapje dragen is zelfzorg, en het is zorg voor je naaste. Als je het op een nog andere manier wil omdenken, dan trof ik dit gebed aan op social media bij het opzetten van je mondkapje.

Gebed bij het opdoen van een mondkapje

Barmhartige God,
nu mijn lippen bedekt worden
leg mijn hart open.
Nu mijn stem gedempt wordt
help me helder te spreken
in woord en daad.
Laat mijn adem gevuld zijn met uw liefde.
In de naam van de Vader, de Zoon en de Heilige Geest,
Amen.
bron: Coen Wessel (korte versie) en Wereldraad van kerken.

Zelfgemaakte mondkapjes

Meer weten? Zelf ervaren? Vraag een proefje op en doe mee aan een gratis workshop?