Wierook gaat langer mee dan de kerstdagen

wierook olie met licht en waarheid

Of het nou drie wijzen waren die met kerst de ster volgden en bij Jezus uitkwamen, dat weten we niet. Wel weten we dat ze drie bijzondere cadeaus meebrachten. Wierook, mirre en goud. Waarom toch? Wat moet een baby daarmee? Je verwacht eerder slabbetjes, rompertjes en een luiertaart.

In dit blog een introductie op hoe bijzonder en kostbaar wierook is, met natuurlijk tips hoe het te gebruiken! En een leuke challenge voor 31 dagen. En in de webshop een leuke roller, als eigentijds kerstgeschenk.

Wierookhars

Wierook is kostbaar omdat de winning ervan veel tijd kost. Van de Bosweliaboom in Somalië kan eens in de vier tot zes jaar geoogst worden. Oogsten gebeurt door de boom te laten ‘bloeden’ door de schors eraf te schrapen. De melkkleurige stroop die er uitstroomt is wierookhars, of een aromatische gomhars. De boom geeft dit vrij om zichzelf te genezen van wonden, het voorkomt infecties.

Kostbaar

De hars kleurt met de tijd wat geler en droogt op tot klontjes hars. Van die hars maakt doTERRA door een stoom- en distillatieproces olie. Van een boom komt zo’n vier tot negen kilo hars, en voor een liter olie is 20 kilo nodig. Dus er is oogst van meerdere bomen nodig voor een liter olie. Doterra zegt de boeren elk jaar salaris te geven zodat het niet nodig is om vaker dan eens in de vier tot zes jaar aan een boom zitten.

een kort filmpje over het produceren van de olie, samen met de lokale bevolking

Fysieke werking

Wierook heeft een bijzondere samenstelling. Het bevat eta-pinenen die ontstekingen remmen, spierspasmen verhinderen, virussen bestrijden en pijn verminderen. Het geeft ook zuurstof aan de hersenen en wordt daarom toegepast bij hersenziekten en ziekten als Alzheimer. Het is ook een geweldig middel om schaafwonden en littekens te genezen. Olie van wierook verzacht de huid, trekt samen en hydrateert. Denk bijvoorbeeld aan ondersteuning bij nachtelijk zweten tijdens de overgang, dan helpt een druppel olie onder de voeten.

Diffuser

Olie van wierook in de diffuser, heeft de voorkeur boven het branden van harskorrels. In 2014 waarschuwt Radar voor het branden van wierook in je woonkamer. Bij sommige slechte kwaliteiten komen volop schadelijke stoffen vrij. Als je wierook in je diffuser doet, heb je daar geen last van. 

Emotionele werking

Frankincense onthult. De olie helpt om om nieuw perspectief te hebben gebaseerd op licht en waarheid. Het openbaart waarheid. Ook helpt wierook bij een gezonde band krijgen met je vader. Als je je verlaten voelt, herinnert Frankincense je dat je geliefd bent. Zo beschermt het je tegen negatieve invloeden en ondersteunt het je in je weg met God.

Spiritueel

Wierook opent en maakt je vrij om God te ontmoeten en te eren. Wereldwijd wordt het in godsdiensten gebruikt bij gebeden. Ook spirituele zoekers gebruiken de geur van wierook bij reflectie en meditatie. Dat de wijzen uit het oosten het meebrachten voor het kindje Jezus, wordt door velen uitgelegd als een verklaring dat Hij Koning is en niet zomaar een baby.

In katholieke kerken mengen ze de harskorrels met kooltjes in een wierookvat. De Haagse oud-katholieke kerk verwoordt het zo: “De ideale liturgie neemt ons hele menszijn op, dus ook onze reuk. De witte wolken geven de richting aan van onze gebeden: ze stij­gen op naar God. Het branden van wierook is zo een sterk symbool dat meer kan zeggen dan woorden alleen. Van deze symboliek is ook bijbelse koning David zich bewust als hij bidt: ‘Laat mijn gebed opstijgen als wierook voor uw aangezicht” (Psalm 141)’. Als wij wierook bran­den in de kerk herinneren wij onszelf eraan dat ons gebed en onze liturgie zoals de wierook opstijgt naar omhoog, naar de troon van God.”

Bij het verbranden van wierook komt een aangename geur vrij. (Dat doet het ook, maar dan veiliger in de diffuser of met een paar druppeltjes wierook en wierookharskorrels.) Wierook werd gebruikt in de eredienst van Israël, vertelt het Nederlands Bijbelgenootschap, zoals op het reukofferaltaar in de tabernakel of bij het brengen van de dagelijkse reukoffers. De profeet Jesaja zegt in zijn visioen van het herstelde Sion over de koningen en de volken: “Goud en wierook zullen zij aanbrengen, en zij zullen de overvloe­dige lof des Heren boodschappen” (Jesaja 60,6). En dat is dan weer een mogelijke verwijzing naar hoe de wijzen uit het oosten de Vredevorst opzoeken. Het kerstkind.

Drie tips voor gebruik Frankincense
  1. Focus: breng 1-2 druppels aan op je slapen, met wat draagolie, en op de achterkant van je nek om je concentratie te verbeteren
  2. Kalmeren: doe een paar druppels in draagolie en wrijf het in je voetzool, ontspan en kalmeer na een enerverende dag. In de diffuser werkt dit ook, speciaal ook bij aanstaande moeders.
  3. Weldaad bij pijnlijke spieren: doe wierook op een koud kompres na het sporten, of om af te koelen op een warme dag. Om kramp te ‘kalmeren’.
Nog meer tips zie je in deze challenge