Hoe olie Harmieke hielp bij het verwerken van haar scheiding

Verder na je scheiding met zelfzorg van onder andere olie

Harmieke kende olie uit het bidden voor zieken in de kerk, maar verrast door het kerstpakketje Wierook, Mirre en Goud ontdekte ze dat olie ook zeer geschikt is voor zelfzorg om gezond te leven. Harmieke Rigtering (46) is sociaal cultureel werker en bewegingscoach en werkt onder andere als Sherbornebegeleider. Ze woont in Hasselt (in België) en heeft vier kinderen. In dit blog vertelt hoe ze het afgelopen jaar baat had bij olie in het verwerken van haar scheiding en het beginnen aan een nieuw leven. 

Het begint op een ochtend in maart, de lockdown is streng in België. Harmieke was alleen thuis, ze mist haar Nederlandse ouders (die er niet meer zijn). Ze is aan het bijbellezen en mediteren als Tjitske belt. Ze hadden contact gekregen na haar bestelling van het kerstpakketje. Harmieke: “Dat was best een lastig moment en toch was dat herkenning en thuiskomen. Tjitske is net als ik een gelovige vrouw en ik ontmoet niet zoveel gelovigen. En omdat ze Nederlands is net als mijn ouders, daarom voelt het vertrouwd.”

In het gesprek vertelt Tjitske over wat ze nog meer doet in het centrum, over hoe ze de natuur gebruikt voor zelfzorg en ze spreken over het belang van zelfzorg. In deze lastige tijd door haar scheiding en de lockdown realiseert Harmieke zich, dat ze mogelijk met de zelfzorg van een basisset met 10 oliën een nieuwe weg kan opgaan. “Tjitske zei: neem tijd voor zelfzorg. Ze is een nuchtere vrouw, maar ook heel verzorgend. Als persoon straalt ze dat uit. En als bewegingscoach vind ik het ook mooi dat ze massages doet. Daar wil ik van leren”.

Grenzen

Met haar basisset gaat Harmieke meedoen aan een oliekamp. In haar enthousiasme probeert ze van alles uit. Melaleuca (tea tree) bijvoorbeeld gebruikte ze onder haar voetzool met het uitspreken van een affirmatie. Harmieke vertelt hierover: “Dit deed ik om me te bevrijden van de manipulatie en dwang van de rechtbank en mijn ex. Het hielp om moed te houden en mijn grenzen aan te geven, vooral als ik face-to-face ontmoetingen had met hem. Ik geloof in duurzame relaties. Deze olie hielp om mensen en situaties van mij weg te houden die schadelijk zouden zijn. Ik gebruikte dit veel in mijn tijd van herstel bij de verwerking van de scheiding.” 

Kennis delen

Als de groepsapp waarin kennis gedeeld wordt over het gebruik van olie, wat veel wordt, komt Tjitske met een tip. Ze koppelde haar aan Marian uit Antwerpen, die ook actief met de olie aan de slag is. En dan blijkt dat Marian, juist die zondag toevallig in haar woonplaats preekt als gastspreker. Via sociale media hebben ze meer en meer contact. Eveneens heeft ze in haar buurt het groepje ‘Moms in Touch’ die dōTERRA oliën gebruiken en samen dingen ondernemen.

Harmieke leeft bewust en wil haar scheiding ook ‘goed’ doen. Ze wil het rouwen en het verlies de ruimte geven, maar ook een nieuw leven op starten. Ze boekt een weekend weg om tijd te nemen om terug te kijken en te verwerken. Harmieke: “Door de scheiding ervoer ik de segregatie in mezelf. Ik diende te leven volgens een wijze die niet vanuit mijn hart was. Deze affirmatie sprak ik uit bij het gebruik van Venkel en Zengest: ‘Ik ben verbonden, ik voel mezelf en alles wat in mij is’. Om weer te ontdekken en te vertrouwen in mijzelf en mijn lijf deed ik diepte-ademhalingsyoga. Ik merkte de natuurlijke behoefte van mijn lichaam te ontdekken, mijn vrouw zijn. Ik mag integer voor mijzelf zijn”. 

Blend

Eind november kan ze eindelijk, voor een tweedaagse, naar een bed&breakfast te Zuienkerke aan zee. Vooraf gaat ze langs bij Marian omdat ze haar gevraagd heeft om een oliemix. Een blend die haar kan ondersteunen bij haar verwerking. Marian maakt intuïtief een blend in een roller voor haar, waarin ze onder andere Helichrysum, Frankincense, Lemon en Cedarwood essentiële oliën gebruikt. 

Wierook

Harmieke wandelt veel dit weekend. Ze bidt, spreekt affirmaties uit, ze huilt en is stil. En soms voelt ze ineens dat ze de roller op haar handpalm moet doen, op haar hart, of op haar lippen. Ze voelt harmonie ontstaan. En ze herinnert zich gezelligheid. “Ik groeide op in een warm en gezellig gezin, en ik herinner me dit weekend allemaal mooie momenten. Het voelde of ik opnieuw kon wortelen”.

De geur is er na een paar dagen nog. Haar retraite was heel regenachtig, maar brengt schoonheid.

Affirmaties en olie

Hoe werkt dat met die affirmaties en de olie? Harmieke: “Olie brengt emoties boven. Rust en kalmte komen. En het helpt me dan om me te richten op wat moet gebeuren”. Harmieke kent het doen van affirmaties uit haar gebedsgroepje Moms in Touch. Ze leert daar tijd maken voor God met lofprijs, belijdenis, dankzegging en voorbede met de hulp van beloftes uit de bijbel en dus ook affirmaties. “Zo bid ik weleens voor mijn kinderen met het beeld van Psalm 1. De boom die vrucht draagt, die wortels heeft en aan het water staat. Als ik dat beeld visualiseer, dan bid ik dat mijn kinderen toe”. 

“Een affirmatie helpt om kracht te vinden in een situatie. Als je verdrietig bent, is het belangrijk om daar tijd voor te maken en het toe te laten. Maar met een belofte of affirmatie kan het je optillen uit de situatie. Je kan weer verder kijken. En verder gaan. Zonder dat je eraan voorbij rent. Een voorbeeld van een affirmatie dit voorjaar is: “Jezus ik prijs U, U bent mijn toevlucht, U bent de echte koning die de kroon draagt, niet het coronavirus (corona is latijn voor krans/kroon) Ik eer u als koning, en vrees alleen u. En buig voor U”. De olie die een emotionele reactie oproept en de woorden van een affirmatie, werken goed samen.

Bijbels gebruik van de olie

“Ik werd vorige winter geraakt door de creativiteit van het kerstsetje olie, en nog raakt het me. Ik kende het gebruik van olie in de Bijbel. Mijn ex-man is theoloog en weet veel over oliezalving bij zieken. Hij zocht er de bronteksten voor uit. Ook heb ik veel met de tekst uit Psalm 133 waarin het gaat over vriendschap en liefde en dat dan de olie over de baard van Aäron stroomt. Nu weet ik dat wierook geborgenheid geeft bij de Hemelse Vader. Hij houdt van me en geeft me kracht om te groeien. De woorden uit Psalm 131 vind ik daar mooi bij”.

In het voorjaar was het nieuw voor mij om olie te gebruiken buiten dit bekende bijbelse kader. “Toen ik ontdekte wat Tjitske nog meer allemaal doet, massage en meditatie, toen had ik meteen een klik met het centrum, en ik ging volgen wat daar gebeurde. Aangetrokken hoe zij als christen de gaven van de natuur zo weet in te zetten”.

En nu?

wild orange
Wild Orange

Momenteel gebruik ik veel Wild Orange. De affirmatie die ik daarbij heb is: “Ik voel de rijkdom van mijn wezen en weet dat er altijd genoeg voor mij wordt gezorgd”. Die Wild Orange doe ik vermengd met kokosolie overal op mijn lijf. Voor mij als Belg vind ik het wel grappig. Ik haal ‘oranje-olie’ uit Nederland. En dat ‘wilde’ geeft me creativiteit om mijn eigen zaak, Samenspel, op te zetten waarin ik als bewegingscoach veel bezig ben met het lichaam. Met balans houden, zwaartekracht en relaties in gezinnen en families”.

Thuis geef ik mijn kinderen, tieners en studenten, bijvoorbeeld Pepermunt bij hoofdpijn, of een voetmassage met Deep Blue. “Lekker kroelen, dat deden we in het gezin waar ik opgroeide ook al”. 

Zelfzorg

“Ik realiseer me dat zelfzorg belangrijker is geworden, door de eerste lockdown en het risico op corona. En toen dat tegelijk kwam met mijn scheiding. Als moeder laat je je makkelijk afleiden door je gezin, maar soms moet je zelf dingen verwerken. Olie heeft daarin een hele toegevoegde waarde.”


Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? Dit keer Harmieke over hoe ze olie ontdekte en wat ze er mee kan. Een serie ervaringsverhalen gemaakt door Karin Timmerman.


Lees meer van deze ervaringsverhalen:

  • Jurjanne ‘Met een rolletje olie gaat haar zoon weer naar school
  • Christie ‘Op het juiste moment, komen de juiste mensen op je pad’
  • Sonja ‘Soms is je lichaam eerlijker
  • Peter ‘Verkwikt door de massage
  • Esther ‘Het jezelf gunnen
  • Mariëlle ‘Meditatie raakt de kern’