Kerst 2020

Deze hippe lampen hangen ook in het Centrum in de etalage. Ze zijn een uitnodiging om binnen te komen. “Ik werd aangetrokken door het licht” zei een spirituele dame. Mooi. Kom maar!

Kijken naar het licht is hoopvol.

Hoe donkerder het is hoe meer het licht straalt.

Hoop hebben we nodig. Ik deel graag hierover #Schijn #Deel #RaakAan en #Ontvang. Lees of luister in de kerstvakantie hierover en laat je inspireren.

nb: Deze mooie kerstkaart is ontworpen door dagelijksebroodkruimels.nl


Heb jij behoefte aan hoop?

Lees of luister naar één van de volgende bijdragen. Deze decembermaand mocht ik in het openbaar spreken over mijn missie in het centrum. Voor mij heel hoopvol. Ik hoop dat deze bijdragen ook jouw hart raken!


Behoefte aan aanraking in de krant

In het Nederlands Dagblad, werd ik voor de kerstbijlage geïnterviewd door Eline Kuijper over het verlies aan aanraking. En wat aanraking met troost te maken heeft, ND 19 december 2020 (te lezen met abonnement):

beeld Istock

Een aantal quotes uit het artikel:

Aanraking doet wat woorden niet kunnen bereiken. Het brengt je uit het hoofd, naar je lichaam. Juist daar is troost het hardste nodig, want voelen doe je met je lijf.

‘Mensen kunnen nog zo goed voor zichzelf zorgen, als ze niet worden aangeraakt, bouwt er spanning op in hun lichaam.’ zegt Tjitske Volkerink

‘Ik hoef nu niet meer uit te leggen waarom een massage geen luxeproduct is. Mensen ervaren zelf hoezeer ze het missen om aangeraakt te worden.’ 

Hoe kunnen we elkaar troosten nu we anderhalve meter afstand moeten houden? Eigenlijk kan dat niet, vinden Volkerink en Lindner. Ze pleiten daarom voor een klein beetje burgerlijke ongehoorzaamheid bij mensen die eenzaam zijn of iemand hebben verloren. ‘Als iemand heel verdrietig is, moet je gewoon naast diegene gaan zitten’ Van eenvoudigweg dichtbij komen, zelfs zonder aanraken, kan een troostende werking uitgaan.

zegt Volkerink.

‘Als iemand dichtbij staat of zit, kom je in elkaars persoonlijke zone: de ruimte die we innemen buiten onze huid. We hebben het nodig om mensen daar binnen te laten komen, het is de ruimte waarin we elkaar ontmoeten.’  Tjitske Volkerink, bron: Nederlands Dagblad 19/12/2020


Meditatie in de kerkdienst

Op zondag 6 december mocht ik de kerkdienst vormgeven, in mijn thuisgemeente. PKN wijkgemeente De Morgenster in Hilversum. Samen met voorganger ds. Erik van Halsema. Het was een meditatie viering, rondom het thema ontvangen.

Terugkijken kan via kerkdienstgemist.nl/ morgenster hilversum 6 december. Vanaf 26minuten kan je luisteren naar mijn verhaal. En aansluitend is er een meditatie over deze bijbeltekst:

Ik zal jullie een nieuw hart en een nieuwe geest geven, ik zal je versteende hart uit je lichaam halen en je er een levend hart voor in de plaats geven. DE BIJBEL, EZECHIEL 36:26


Meer behoefte aan bewust leven?

In 2021 start de cursus meditatie.

Kijk onder kennismaken meditatie voor de data van de cursus en de gratis kennismakingsavonden in 2021