Marian maakt zelf anti-snoep-capsules!

Marian maakt zelf anti-snoep-capsules

Op het festival Graceland in 2019 was het vies weer. Marian kampeerde vlak bij de heuvel waar Tjitske haar tent stond. Ze ontmoetten elkaar in De Oase van het centrum op het festival en dat maakte het festival toch extra inspirerend. Marian nam een massage en woonde workshops bij over olie en dit werd een mooie klik met Tjitske. Ze ervaart dan ook de kwaliteit van essentiële olie voor zelfzorg.

Marian Knetemann, 49 jaar, woont in Antwerpen met haar man en tieners. Ze werkt voor het Vlaams Bijbelgenootschap en geeft les aan kinderen met autisme. Ook heeft ze tijdelijk een coördinerende functie in een vacante kerk en preekt regelmatig.

Energie doseren

In de workshops op Graceland ervaart Marian de kwaliteit van olie van doTERRA voor zelfzorg. Ze kent wierook van het branden, maar krijgt dan last van de rookontwikkeling. Daarom is olie een beter alternatief, ontdekt ze op Graceland. Ze twijfelde over de prijs van Frankincense en ging uiteindelijk met Cedarwood en Lemon naar huis. Een prachtige combi die ze in de morgen een tijd lang gebruikte door van beiden een druppel in de hand te doen en dan op te snuiven; dit heet ‘hand cupping’. Het werkt omdat ze hyperactieve dagen kan hebben, en dit helpt haar om haar energie doseren. Ze is van de uitersten, en heeft hier echt baat bij.

Frankincense

Als de eerste lockdown komt in maart, is ze al wat meer vertrouwd met olie en gaat ze een familykit gebruiken. Nu heeft ze wel zelf Frankincense. Ze vergelijkt het met andere wierook die ze al had liggen, en merkt dat de doTERRA-versie echt flink betere kwaliteit is. 

DIY

Het ‘do-it-yourselven’ komt op gang. Marian: ‘Ik heb nu heel wat meer routines. Ik maak geregeld een anti-snoep-capsule. Dan doe ik Grapefruit en Lemon in een capsule en dat scheelt heel wat gesnoep”. De flu-bomb (capsule met diverse oliën voor goede weerstand) maakt ze ook in serie. Of de capsules dat houden? “Als ik er twintig maak met aandacht, en zorg dat ik Oregano als laatste toevoeg, dan sneuvelen er hooguit twee van de twintig. Maar Oregano moet ik niet op de tafel morsen, dat is niet fijn. Maar ‘t vraagt wel aandacht en tijd, daarom liever ‘in serie’. En ik maak heerlijke icetea. Hoe? Een rest thee van het ontbijt met een druppel van een citrusolie en ik hoef geen dure drankjes te kopen.”

Semi-intuïtief

In deze tijd begint Marian ook met rollers maken voor anderen. “Als ik iemand spreek, dan pak ik wel m’n handboek Modern Essentials erbij, en zoek wat na op internet, maar dan ga ik pas een paar dagen later een roller maken, op gevoel. “‘Ik noem het semi-intuïtief, ik heb me ingelezen maar schrijf ook niet op wat ik erin doe, ik zal dus zelden iets ‘opnieuw’ kunnen maken. En dat is goed. Want het gaat om dit moment dat je specifiek dit nodig hebt”. Ze vraagt zeker feedback van degenen die het gebruiken en zo groeit haar kennis. Zo helpt ze ook Harmieke en haar verhaal kan je hier lezen.

“Het is net als een preek maken. Ik lees de bijbeltekst, lees het in de brontalen, lees commentaren, en laat het een paar dagen sudderen. Dan ga ik zitten en schrijf de preek. De Heilige Geest of intuïtie, hoe je het ook wil noemen, helpt om de boodschap te formuleren.”

Marian Knetemann
Natuur

“We zijn in onze maatschappij heel ver met het gebruik van apparatuur. De smartphone waar we nu mee bellen bijvoorbeeld. Maar we vergeten vaak waar de grondstoffen vandaan komen. Niets ontstaat zonder gebruik te maken van de schepping. Medicatie heeft vaak dezelfde werkzame grondstoffen als die we in essentiële olie aantreffen. Een bekende angstremmer (Lorazepam) die veel wordt voorgeschreven, heeft dezelfde uitkomsten als het gebruik van lavendel. Maar dat is een van de weinige wetenschappelijke bewijzen. Ik vind het belangrijk dat het werkt. Als het soms placebo is en toch werkt, dan gebruik ik het.”

Zelfkennis

“Om goed met olie om te gaan, moet je jezelf kennen en ook jezelf de gelegenheid geven om te merken hoe je in je vel zit, voordat je al automatisch een roller hebt gebruikt. Peace gebruik ik ook nog wel eens. Ik probeer wel af te wisselen. Ik wil geen gewenning. Het is volgens mij niet goed om je gevoel ‘altijd te dempen.”

Slaap en snurken

In het begin appte Marian geregeld voor advies met Tjitske. “Het is fijn hoe ze zich kwetsbaar opstelt en meedenkt. Ze geeft zichzelf in hoe ze er voor je is. Ik sliep al een tijdje apart vanwege het luidruchtige snurken van mijn man. Tjitske kwam met de tip om een sprayflesje te maken met Air en Lavendel. Dat hielp een paar uur. Nu staat er een diffuser (op stand interval) in de slaapkamer en gebruik ik naast deze twee oliën ook anderen zoals Serenity, Bergamot en Petitgrain, ik kan weer in mijn eigen bed slapen! En met Citronella houden ook de muggen me niet wakker in de zomer.”

Op de internationale website van dōTERRA staat dit blog met blends voor elke kamer:
https://www.doterra.com/US/en/blog/healthy-living-diffuser-blends-for-every-room

Marketing

“Ik vind het mooi dat Tjitske deze prachtige producten op een goede manier inzet en promoot. Dat vraagt een goede balans, dat zal best weleens zoeken zijn. Mijn advies is aan mensen die hierover twijfelen: Laat dat marketing- model je niet afschrikken. Ik ervaar echt de vrijheid om hierin vooral de producten te leren kennen en gebruiken.”


Dit is een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? Dit keer Marian over hoe ze olie ontdekte en wat ze er mee kan. Een serie ervaringsverhalen gemaakt door Karin Timmerman.

Lees meer van deze ervaringsverhalen:

  • Jurjanne Met een rolletje olie gaat haar zoon weer naar school
  • Harmieke verwerkt haar scheiding ook met de hulp van olie
  • Christie Op het juiste moment, komen de juiste mensen op je pad
  • Sonja: Soms is je lichaam eerlijker
  • Peter: Verkwikt door de massage
  • Esther: Het jezelf gunnen
  • Mariëlle: Meditatie raakt de kern