De pluspunten van online mediteren

thuis mediteren cursus

Tijd voor reflectie of pauze zonder nieuwe prikkels, is zeldzaam. In onze samenleving kunnen we blijven kijken en luisteren naar nieuwe dingen en blijven werken. Het Christelijk Spiritueel Centrum wil gehaaste mensen helpen om rust te durven ontvangen. Omdat tijd voor je hart van levensbelang is.

Als je een meditatiecursus online gaat doen, heb je een paar pluspunten. (Ja, het is jammer dat we elkaar niet live kunnen ontmoeten, maar voorlopig moeten we omdenken).

  1. Het staat in je agenda en dat helpt je met het ook echt te gaan doen.
  2. Het is in je eigen huis, dus je moet daar een plek maken waar je rust kan hebben en houden. Als je een cursus in een gebouw elders volgt, is het best lastig om dit ook thuis een goede plek te geven.
  3. Je hoeft niet te reizen. Je kan het op je sloffen doen, zeg ik dan met een knipoog.
Waarde

Maar, de echte waarde van meditatie groeit met de tijd dat je het doet. Mediteren is soms best werken. Met de regelmaat wordt het vertrouwder, het wordt een deel van je week of dagpatroon. Met de ervaring groeit je vermogen om je te concentreren. Maar ook je vermogen om los te laten wat afleidt. 

Inleiding

Een prachtig voorbeeld van iemand die onze cursus online deed afgelopen jaar, is Esther. Bij de blogs op de site kan je haar verhaal lezen met de titel ‘Tijd hebben we nooit, je moet het jezelf gewoon gunnen’. De cursus is een inleiding in verschillende vormen van christelijke meditatie. Je oefent vormen en ontdekt welke bij je passen, bijvoorbeeld voor een fase van je leven.

Tijd voor je hart I en Tijd voor je hart II

kijk wanneer de nieuwe online cursus begint

Deze basiscursus over meditatie helpt je op weg, door veel zelf te oefenen met mediteren. Daarnaast is er een vervolgcursus. Deze is voor mensen die, als vervolg op de basiscursus, onder begeleiding willen mediteren.


Lees over verschillende vormen van Christelijke meditatie in deze blogs:

In de cursus komen vier vormen van christelijke meditatie langs. Afgelopen jaar heb ik hierover een serie blogs gemaakt, leuk om op een rustig moment eens te lezen en je te verdiepen.

1. Lezen en luisteren met Lectio Divina / 2. Ignatiaanse meditatie / 3. Contemplatie: wees welkom aanwezig bij de Aanwezige / 4. Icoonmeditatie


Ben je benieuwd naar ervaringen van deelnemers?

We schreven verschillende verhalen over de ervaringen van mensen die de cursus deden, bijvoorbeeld:

  • Mariëlle ‘Als ik mediteer, ben ik bij Jezus’.
  • Esther ‘Het jezelf gunnen’
  • Aldrik ‘Een ander perspectief’
  • Reyhan ‘Meditatie is handen en voeten geven aan mijn geloof
  • Dorieke ‘Als ik mediteer, kan ik beter mijn dag aan’