Meditatie is handen en voeten geven aan mijn geloof

‘Ik keek altijd naar christenen, de kerk en het geloof, en ik geloofde wel, maar het was voor mij niet helemaal tastbaar. Hoé je het leven dan leeft als een samenwerking met God, wat is dat dan… Door Tjitske en de cursus heb ik dat veel meer geleerd en ervaren’. Aan het woord is Reyhan, die ondanks een druk leven tijd maakte voor een cursus meditatie bij Tjitske in het Christelijk Spiritueel Centrum. En nu ook meedoet met de vervolgcursus.

‘Er bleef altijd iets razen in mijn bovenkamer’

Ze vertelt dat ze mediteren al langer interessant vond: ‘Maar ja, ik woon midden in de stad en er is altijd wel lawaai of iets in huis wat mijn aandacht nodig had. En ik had het wel eens gedaan met een app en een boek enzo… maar dat werkte niet. Er bleef altijd van alles razen in mijn bovenkamer en ik kwam niet op een dieper niveau uit.’

‘Het idee van het Centrum sprak me aan en toen ik via de nieuwsbrief korting kreeg omdat het centrum vijf jaar bestaat vond ik dat heel tof en pakte ik die kans graag aan. Doordat Tjitske heel persoonlijk is en tegelijk veel kennis heeft over christelijk mediteren kreeg het voor mij echt meerdere lagen. En nu lukte het dus wel om stil te worden.’

‘Meditatie geeft me rust en beter contact met mijzelf’

Ze heeft de cursus afgerond en op dit moment mediteert Reyhan zo’n twee keer in de week. Ze zoekt de rust op in een stiltehuisje. Hier voelt ze zich helemaal thuis voelt en schrijft, reflecteert en mediteert ze om tot rust te komen. Hier heeft ze veel aan, want het helpt haar in haar dagelijks leven met haar dochter. ‘Dit doe ik het liefst alleen, dat heb ik echt nodig. Begeleid meditatie is daarnaast een fijne aanvulling, vooral Lectio Divina.’

‘Ik heb voor mezelf opgeschreven wat mediteren me opgeleverd heeft. Dat begint met dat ik veel meer beschikbaar ben voor mijn dochter. Ik leef meer met rust en aandacht voor het hier en nu.

Zo had ik een conflictje met mijn dochter over schoolwerk en ik voelde de frustraties tot in mijn buik. Ik dacht bij mezelf, waarom lukt dit me niet! Maar toen nam ik afstand. Ik ging letterlijk weg door op de bank te zitten en verzuchtte: ‘nou God, zeg het dan maar’. Hierna besefte ik me dat ze nu liefde nodig heeft. Zij is ook gefrustreerd over het thuiswerken. Dus ik ging terug en stelde een open vraag wat een mooi gesprekje opleverde. Het werd van een frustratie een leuk moment…. Dit was mij eerder niet gelukt en nu lukte het me wel.’

‘Niet doorjakkeren, maar stilstaan bij wat echt past’

Naast een beter contact met haar dochter, levert het nog meer op voor Reyhan… Ze komt beter in contact met zichzelf, met haar diepste verlangens en stem en daardoor ook met Gods kompas.

‘Als ik mediteer hoor ik vleugjes van Gods stem. Ingevingen die je alleen ontdekt als je jezelf stil zet. Daardoor leef ik veel meer naar mijn eigen behoeftes. Door tijd te nemen voor meditatie ontdek ik veel beter wat ik nodig heb én hoe dat past bij wat God wil. Ik doe niet meer mee met de ratrace om alle ballen in de lucht te houden. Of om me maar aan te passen aan wat de maatschappij van mij wil. Ik merk steeds meer dat het helemaal niet past bij wie ik ben, maar ook niet bij hoe God wil dat ik leef. Ik merk dat ik nu een stuk leven heb gevonden.’

Ze lacht en vervolgt: ‘Nu klink ik wel heel vroom en succesvol, maar natuurlijk zijn er nog genoeg momenten waarop het me niet lukt of de frustraties of het overdenken de overhand nemen. De cursus heeft me echt geholpen om de goede kant op te kijken en handen en voeten aan mijn geloof te geven. Iets waar ik Tjitske heel dankbaar voor ben.’


Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring?

Lees meer van deze ervaringsverhalen:

Dorieke: Als ik mediteer, kan ik beter mijn dag aan

Dineke: Beseft dat je goed voor jezelf moet zorgen om voor anderen te kunnen zorgen

Harmieke Olie helpt bij het verwerken van haar scheiding

Marian maakt zelf anti-snoepcapsules

Jurjanne Met een rolletje olie gaat haar zoon weer naar school

Christie Op het juiste moment, komen de juiste mensen op je pad

Sonja: Soms is je lichaam eerlijker

Peter: Verkwikt door de massage

Esther: Het jezelf gunnen

Mariëlle: Meditatie raakt de kern