Olie en de zorg, een perfectie aanvulling!


‘Mijn hart bloeit open van mensen die een zware en heftige periode doormaken. Ik wil naast hun lopen en de zon weer in hun leven laten schijnen. Essentiële olie helpt naast de gewone zorg en medicatie die ze krijgen en dat deel ik graag met de mensen om mij heen.’

Anneke is verpleegkundige en werkt in een ziekenhuis bij mensen met ernstige brandwonden. Ze heeft de kracht van olie ontdekt en past het dagelijks toe in haar werk.

‘Op onze afdeling hebben we nu vijf diffusers staan en veel van mijn collega’s zijn er ondertussen enthousiast over. Zo is het een olievlek die langzaam uitbreidt. Maar voor mij werd het nog belangrijker en zo ben ik mijn eigen team begonnen ‘zorg met olie’. Ik voel me echt een bruggenbouwer, om steeds meer mensen in de zorg ook enthousiast te maken over het gebruik van olie. Het voegt voor mij zoveel waarde toe.’

Olie vult de zorg aan

Tijdens een cursus ‘complementaire zorg’ (dat is zorg die aanvullend is op de gangbare medicatie en kijkt wat patiënten nodig hebben voor hun welzijn), werd er verteld dat olie kan helpen in aanvulling op de zorg. Dit sprak Anneke aan, waarna ze op zoek ging hoe ze dat kon gebruiken, maar ook verbinden vanuit haar geloof. In haar zoektocht kwam ze bij Tjitske uit en sinds vier jaar trekken ze samen op om meer te leren van elkaar over olie. In het filmpje hieronder legt Anneke uit hoe dat proces verliep en hoe ze met het Christelijk Spiritueel Centrum verbonden is.

https://www.facebook.com/ChristelijkSpiritueelCentrum/videos/231795131417834/

Anneke vertelt hoe ze enthousiast werd over olie toen ze er meer van wist. ‘Maar ik was pas echt overtuigd toen ik het effect zag bij mijn patiënten. Ik gebruik vaak Lavendel en Serenity en ik zie dat het ze helpt om beter te slapen. Balance, Wild Orange, Adaptive en Citrus Bliss helpt ze om beter te ontspannen. Daarbij kijk ik altijd goed wat past, de één vindt aanraking fijn en de ander ontspant op een andere manier.’

Van angst naar rust

‘Je moet je voorstellen dat iemand die met brandwonden in het ziekenhuis ligt elke dag wondverzorging krijgt. Dat doet pijn en elke dag wordt de angst voor verzorging groter. Ik heb gemerkt dat het heel erg helpt om met olie te werken. Na de verzorging geef ik dan een vijf minuten massage aan handen, voeten of hoofd. Dit helpt de patiënt om rustig te worden en te ontspannen.’

Extra

Zorgverleners willen wat extra’s doen. ‘Op social media deel ik veel van mijn passie om net dat beetje extra te kunnen doen voor patiënten en dat herkennen veel collega’s. Veel zorgdragers vragen zich af wat ze extra kunnen doen. En het mooie is, mensen verwachten het niet, op het moment dat je komt een diffuser met olie om beter te laten slapen en een handmassage geeft. Je doet een stukje extra, dat vergeten ze echt niet. Ik heb nu nog contact met patiënten die de massages en de olie niet vergeten zijn: ‘Die lavendel die je mij toen gaf, dat heeft mij heel erg geholpen.’ Ik vind het echt geweldig dat je echt zo iets voor iemand kan betekenen.’

Je doet een stukje extra, dat vergeten ze echt niet

Anneke Melissant

Een blogserie met ervaringen van bezoekers van het CSC. Hoe komen mensen bij ons terecht? Wat is hun vraag en wat hun ervaring? 

Lees meer van deze ervaringsverhalen:

Reyan: Meditatie is handen en voeten geven aan mijn geloof

DoriekeAls ik mediteer, kan ik beter mijn dag aan

Dineke: Beseft dat je goed voor jezelf moet zorgen om voor anderen te kunnen zorgen

Harmieke Olie helpt bij het verwerken van haar scheiding

Marian maakt zelf anti-snoepcapsules

Jurjanne Met een rolletje olie gaat haar zoon weer naar school

Christie Op het juiste moment, komen de juiste mensen op je pad

Sonja: Soms is je lichaam eerlijker

Peter: Verkwikt door de massage

Esther: Het jezelf gunnen

Mariëlle: Meditatie raakt de kern