Diepe, diepe stress… en dan… rust met Nardusolie

Stel je voor, je staat op het punt om het allermoeilijkste ooit te doen. Je weet dat je leven binnenkort helemaal op z’n kop staat. Jij weet het, maar verder niemand om je heen.

En je voelt je alleen. Zo. Ontzettend. Alleen.

De mensen om je heen praten en lachen. Ze zijn aan het eten en vertellen elkaar verhalen van vroeger en de toekomst. Je kijkt om je heen en weet dat het niet lang meer duurt of de hele wereld is anders. Jij bent anders. Hoe kun je ze dat vertellen? Je weet dat ze alles voor je zullen doen, als je het maar vraagt. Maar vragen gáát niet. En erover praten leidt alleen tot onbegrip. Want, wie weet er nu wat jij meemaakt?

Onrust en angst

Wie voelt er wat jij voelt? Van binnen ben je onrustig, misschien zelfs wel bang.

Je denkt dat je er alleen voor staat, maar dan opeens komt daar een goede vriendin aan. Ze komt naast je staan, daar in die groep van mensen die je kent. Ze ziet je en ze dóórziet je… Ziet ze de onrust? Voelt ze aan dat er iets groots, iets moeilijks, iets als een lawine op je af komt stormen? Ze heeft olie bij zich, ze raakt je aan en als de geur zich verspreidt voel je de ontspanning en de rust die je zo nodig had. Je hart klopt langzamer en je durft iets dieper adem te halen. Je voelt je iets minder gespannen. En je ervaart meer rust om wat komt te aanvaarden.

Jezus kreeg olie

Als dit je bekend voor komt ben je niet de eerste die de kracht van (nardus)olie kent. Jezus kende het namelijk ook. In de bijbel, zes dagen voor Hij sterft, staat het verhaal dat Hij bij zijn vrienden op bezoek is en Maria Hem zalft met dure nardusolie. Lees hier het hele verhaal . Olie die ongeveer een jaarloon kostte, maar op waarde werd geschat door Maria. Wist ze dat haar vriend Jezus een moeilijke tijd tegemoet ging en alle rust kon gebruiken? We weten het niet zeker. Wat we wel lezen is dat Jezus het ziet als een voorbereiding op zijn dood.

Ga in vrede

Maar het bijzondere is dat nardusolie ook nú nog gebruikt wordt, bij meditaties, of massages om een diepe rust en ontspannenheid te bereiken. Er zit een diepe emotionele en spirituele werking in de nardusolie, die gaat over acceptactie en dankbaarheid. Je ziel openen voor zegeningen en voor de uitdagingen die er zijn.

Wie voelt er wat jij voelt? Wie kent de onrust en de angst? Haal diep adem, gebruik nardusolie en herinner je wat Jezus zei: ‘Ga in vrede’.

Wil je meer van dit soort verhalen horen over hoe olie gebruikt wordt in de bijbel én wat deze olie voor ons kan betekenen? Doe dan mee aan de workshop Bijbelse Oliën die we geregeld geven, zie de agenda.

Bekijk ook de andere blogs in deze serie over Mirre en Cypress.

En het Oliemomentje over de Nardus