Een kruis van cypressenhout

Wat een zware en uitputtende tocht moet het zijn geweest. De weg die Jezus liep, dwars door een stad vol schreeuwende, boze, nieuwsgierige en waarschijnlijk angstige mensen. Een tocht die onvermijdelijk was. Een tocht die leven zou brengen dwars door de dood heen.

En op zijn rug droeg Hij een stuk van zijn kruis, een stuk hout dat zijn dood zou worden. Waarschijnlijk was het gemaakt van een cypres. Niets bijzonders in die tijd, en toch is het een ontzettend belangrijk symbool geworden voor zijn lijden en sterven. Niet alleen dat, het is ook het symbool voor hoop, het leven en het navolgen van Jezus geworden. En dat allemaal door een simpel stuk hout, geslagen uit een altijd-groene boom.

Het was voor Jezus de dag van zijn transitie, vol angst, dood en pijn. Zijn lijden en sterven maakte de weg vrij voor ons, om écht vrij te zijn. Vrijheid die je in beweging brengt, die leven brengt.

Cypres de bloed-olie

Daarom is de symboliek van de cypres-boom ook zo mooi. Het is een altijd-groene boom die boven de stad, het rumoer en de ellende uitgroeit. Een boom die olie produceert, die in beweging zet, die het bloed laat stromen. Die olie gebruiken we nu nog, en we noemen het soms ‘bloed-olie’…

Kom in beweging

Het is een kalmerende olie in periodes van transitie, bij angstige gevoelens. In de massage gebruiken we de cypress graag, omdat het de bloedsomloop bevordert.  


Wil je meer verhalen lezen over Bijbelse olie? Lees dan eens dit verhaal over mirre en dit verhaal over nardus.

of Bekijk het Oliemomentje over Cypress