God als ervaring

Een authentieke ontmoeting met God zal voelen als echt weten, niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons hart en lichaam.

Richard Rohr

De essentiële religieuze ervaring is dat we ‘door en door gekend’ worden, meer dan dat we iets zelf weten. Een authentieke ontmoeting met God zal voelen als echt weten. Niet alleen in ons hoofd, maar ook in ons hart en lichaam.

Ik noem deze manier van kennen contemplatie, non-dualistisch denken of zelfs zien met het derde oog. Het is heel anders dan het intellectuele ‘weten’ waarop de meesten van ons hebben geleerd te vertrouwen. Dit soort gebed en ‘zien’ nemen onze bezorgdheid weg om het allemaal helemaal voor onszelf uit te zoeken, of om gelijk te hebben over onze formuleringen.

Ervaring

Op dit punt wordt God meer een werkwoord dan een zelfstandig naamwoord, meer een proces dan een conclusie. God wordt meer een ervaring dan een dogma, meer een persoonlijke relatie dan een idee. Er danst Iemand met ons mee, en we zijn niet bang om fouten te maken.

Er danst Iemand met ons mee, en we zijn niet bang om fouten te maken.

Bidden door Christus

Het is geen wonder dat alle grote liturgische gebeden van de kerken eindigen met dezelfde zin: “door Christus, onze Heer, amen.” We bidden niet tot Christus; we bidden door Christus. Of nog preciezer, Christus bidt door ons. Dit is een heel andere ervaring! Wij zijn altijd en voor altijd de kanalen, de instrumenten, de stemvorken, de ontvangende stations (Romeinen 8: 26-27).

Hoop

Zo leven is leven in een onverklaarbare hoop, want ons leven zal nu veel groter aanvoelen dan het was. In feite zijn ze niet langer alleen ons ‘eigen’ leven, en toch zijn we, paradoxaal genoeg, meer onszelf dan ooit tevoren. Dat is de voortdurende en consistente ervaring van de mystici.

De bron van deze tekst en het hele blog is de Franciscaan Richard Rohr. Zijn Daily Meditations worden gepubliceerd via het centrum voor actie en contemplatie.


Lees verder bv, de ervaringen van mensen die hiernaar op zoek waren en daarom de meditatiecursus volgden o.a. Marielle, Dorieke en Reyhan.