Tjitske zoekt én geeft stilte om tot rust te komen

Tjitske zoekt én geeft stilte om tot de rust te komen

Tjitske straalt, want ze praat over haar eerste liefde in het centrum… stilte meditatie. Het is één van de redenen waarom ze het centrum gestart is. Tjitske zoekt én geeft stilte om tot de rust te komen.

Woorden zeggen niet alles

Tijdens een moeilijke periode in haar leven ontdekt ze hoe belangrijk stilte en meditatie zijn voor haarzelf. ‘Er is een periode geweest dat ik tegen een burn-out aanzat, iets wat ik totaal niet wilde natuurlijk. Ik ben toen aan de slag gegaan met persoonlijkheidsontwikkeling en heb gezocht naar manieren om dit te combineren met mijn christen-zijn. Ook vanuit mijn werk kreeg ik de mogelijkheid om het te onderzoeken. Zo kwam ik veel bij kloosters, deed aan stiltemeditaties en wandelingen.’

‘Ik ontdekte dat ik met woorden niet overal doorheen of bij kon komen. Er gebeurt van alles buiten woorden om en als ik daar ruimte voor maak door stil te zijn voel ik me beter. Of zoals Victor van Heusden zei: ‘Woorden dragen vrucht in de stilte’. 

Proces van bewustwording

Tjitske start met een meditatiecursus en richt zich op het opzetten van het Christelijk Spiritueel Centrum in 2015. Sinds die tijd heeft ze altijd online of in het centrum cursussen meditatie gedaan. Jaarlijks doen zo’n 50 mensen mee aan een kleinschalige cursus. Eerst alles op locatie en sinds corona zijn alle trainingen online. Dat laatste pakt heel positief uit, nu is er ruimte voor mensen uit het hele land en kost het minder tijd om mee te doen aan de cursus vanuit je relaxte stoel. 

Tjitske zoekt én geeft stilte

Het geven van deze cursussen is iets wat Tjitske ontzettend gaaf vindt om te doen. Waarom? ‘De mensen gaan er echt voor, ze geven er tijd en geld aan. Vaak is het uit de comfortzone en schenken ze mij daarmee het vertrouwen, dat vind ik elke keer weer bijzonder en ook een cadeau, dat ik ze mag helpen door het mediteren rust te vinden of God te vinden. Het mooiste vind ik om tijdens de meditatiecursus het proces van bewustwording te zien bij mensen. Ik geniet als ze gaandeweg of aan het eind van de cursus hoor zeggen ‘het was echt het moment van rust in mijn week.’ of ‘Ik ben rustiger gaan ademhalen’. En: ik verlang er elke keer naar om naar mijn meditatieplekje toe te gaan.’ Wat meditatie doet is zo veelzijdig, er zijn zoveel invalshoeken. Meditatie lijkt eenvoudig en dat is het in theorie ook, maar als je het gaat dóén dan gebeurt het en dat is zo gaaf. ’ 

Erover praten is nog wat anders dan het zelf doen

Als ervaren meditatiebegeleider weet Tjitske hoe belangrijk het samen doen van meditatie is. ‘Er over praten is nog wat anders dan het zelf doen. Er komen veel mensen die zeggen, ik heb er dingen over gelezen, maar het lukt me nog niet zo heel goed om het te doen.’ Daarom zeg ik ook altijd dat het belangrijk is om het onder begeleiding te doen. Niet alleen als externe stimulans, maar ook omdat een begeleider ziet wat er gebeurt en er op in kan springen. En dat is waar het voor mij om draait. Het geven van veiligheid en professionele begeleiding. Dat mensen daardoor stappen maken en verder komen. 


Wil je ook meditatie ervaren? Doe dan mee aan de introductieworkshop of geef je gelijk op voor de cursus.


Wil je weten hoe anderen de cursussen meditatie ervaren? Lees hieronder hun verhalen.

Meditatie is handen en voeten geven aan mijn geloof

Als ik mediteer, kan ik beter mijn dag aan

De pluspunten van online mediteren