Je hoeft even helemaal niks

ontspannen

‘Ik kan me zomaar voorstellen dat je hier wel eens mensen op de massagetafel hebt liggen die moeten huilen, klopt dat?’ Het is een vraag die Tjitske vaker krijgt van klanten die net een ontspanningsmassage hebben gehad. Tjitske knikt, ‘Dat komt inderdaad vaak voor, het is een normale reactie en ik vind het helemaal niet erg. Het is mooi om te zien als mensen even alle verwachtingen, alles wat moet loslaten. Dan komt er soms een ontlading en dat is oké.’ Dit is ontspannen bij het Christelijk spiritueel centrum.

Je hoeft me niet te helpen

Het ontspannen begint bij Tjitske al op het moment dat je binnenstapt. Als je gaat zitten legt ze rustig uit wat ze doet en stelt ze wat vragen. En voor iedere ontspanningsmassage begint zegt ze:  ‘Ik masseer in stilte. Je hoeft dus niet te socializen, of te denken dat we iets moeten zeggen. Oh en je hoeft me niet te helpen… ik til je handen of voeten gewoon zelf op als het nodig is. Je hoeft even helemaal niks.’

En dan lig je daar op die tafel in een donkere ruimte en je ogen gaan dicht. Je hoeft even helemaal niks. Geen verwachtingen om aan te voldoen. Geen zorg om te verlenen. Geen problemen om op te lossen. Alleen maar voelen met je lijf wat er gebeurt en los te laten. Tjitske ziet het als een cadeau dat ze aan haar klanten geeft, een veilige ruimte, een echte wellness voor je lichaam.

Durf je loslaten?

De vraag is, durf je het ook aan te nemen. Durf je ook echt eventjes, voor dat ene uurtje, alles te laten gaan en te ontspannen. Alles los te laten en tijd voor jezelf te maken, de aanraking te accepteren en te weten dat je dit nodig hebt of verdient.

Vooraf is het voor sommigen spannend, want wat gaat er gebeuren als je even alles loslaat? Wat doe je dan? Ga je huilen, verkramp je, doe je het wel goed. En als je gaat voelen, gaan dan niet alle sluizen open. Overspoelt dan alles? Of, of, of…. En daar ga je weer met al je zorgen. Er is zoveel om je druk over te maken. Je kunt zo ontzettend veel verwachtingen hebben van jezelf. Maar als je op die tafel ligt dan maakt het even allemaal niets meer uit. Ga maar liggen, doe je ogen maar dicht. Je hoeft even helemaal niks. You’re doing fine.

Meer lezen over massages? Lees het blog Mariëlle van of dit artikel in Trouw.