Ontdekken wie je bent met de Geest

‘Wat is mijn doel hier op aarde?  Waarvoor ben ik hier?’

Deze vraag… wat moet je ermee. Hoe kun je het ontdekken? Valt er wel wat te ontdekken?

Het antwoord op deze vragen is natuurlijk niet een simpel stappenplan. Maar het mooie is dat we op reis zijn en samen met de Geest van God onze eigen identiteit ontdekken.

En dat is één van de dingen we vieren met het Pinksterfeest én waar onze passie van het Christelijk Spiritueel Centrum ligt.

Verlangen naar inzicht

De Geest is het geschenk van Jezus om mensen dieper in te wijden in de geheimen van het mens-zijn en het mysterie van het leven in deze wereld. De Geest die ons mensen helpt te ontdekken waarvoor we bedoeld zijn. Een verlangen dat we allemaal hebben.

Een besef van iets dat groter is dan onszelf, het verlangen naar inzicht, naar onvoorwaardelijke liefde waarover mensen spreken. Vanuit de christelijke traditie speelt de Heilige Geest hier een grote rol.

De Geest zoekt een landingsplek in onze geest

Zo daalt de geest als duif neer op Jezus als hij in het water van de Jordaan gedoopt wordt. Een hemelse zegen en start vindt hier plaats, en er klinken woorden als “Dit is mijn geliefde zoon, in hem vind ik mijn vreugde”. De geest helpt mensen uit hun identiteit te leven.

Een landingsplek in onze geest

De Geest zoekt een landingsplek in onze geest. We zien in het verhaal van Noach een prachtige symbolische beschrijving van deze ervaring. In dit verhaal laat Noach, een vogel (een duif of een raaf) vanuit de ark zoeken naar een droog plekje land. De vogel heeft een landingsplek nodig om tot rust te kunnen komen. De Geest die landt in onze geest vernieuwt ons van binnenuit.

En het resultaat ervan is zichtbaar in wat christenen de ‘vruchten van de Geest’ noemen (liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, goedheid, trouw, tederheid en zelfbeheersing). Die vruchten zijn zichtbaar in geest, ziel én lichaam.

Het is zo eenvoudig: wie zich vanuit nood of verlangen, hoop of geloof openstelt, kan de Geest van God ontvangen. Bij het Christelijk Spiritueel Centrum doen we dit bijvoorbeeld met meditatie en tijdens het ochtendgebed. Je bent van harte welkom om het eens mee te beleven.

Met het hart van Jezus

Wie zich openstelt, ervaart (ondanks misschien moeilijke omstandigheden) een diepe innerlijke vrede die alle verstand te boven gaat. De geest laat je het hart van Jezus proeven. Je krijgt zelf oog voor liefde, overgave, compassie, ontferming en mededogen.

De geest van Jezus maakt een nieuw en dieper contact met God mogelijk. Een contact waarin je jezelf vindt en kunt ontdekken wie jij bent en hoe je jezelf kunt zijn met de vruchten van die Geest verweven in je leven. En dat raakt aan het hart van het Christelijk Spiritueel Centrum. Dat is onze passie, om met anderen op te lopen in hun reis om rust en vrede te vinden.

Dit vind je bijvoorbeeld terug in de cursussen die we aanbieden voor christelijke meditatie, maar ook met ontspanningsmassage en de essentiële olie.

Wil jij aan de slag met wie je bent? Ben je op zoek naar rust? Je bent van harte welkom!

Lees blog 2 over pinksteren: Pinksteren op en top spiritualiteit?