‘Mannen gaan pas wat aan issues doen als het uit de klauwen loopt’

‘De factor stress onder mannen is heel groot, maar we praten er niet zoveel over. Het komt vaak pas ter sprake als ik mijn verhaal vertel. En omdat ik de afgelopen jaren toch echt wel tegen een grens aan ben gelopen van wat ik kan, heb ik daarmee te dealen. Maar ja…. stoere mannen praten daar liever niet over.’ Aldus Bart, man, getrouwd, dialyse verpleegkundige en aan de bak met zichzelf.

Een beetje sceptisch – werkt dit wel?

Toen Bart vastliep met lichamelijke klachten en het rustiger aan moest doen besloot hij mee te doen met yoga voor mannen. ‘Niets zweverigs aan, vooral goed voor het ontspannen, losmaken van je spieren en het rekken en strekken.’ verklaart hij als we een telefoongesprek voeren. ‘Op een website zag ik dat Tjitske kwam voor het geven van de cursus ‘Tijd voor je hart, leren mediteren’. Het sprak me wel aan, maar ik was natuurlijk ook wel behoorlijk kritisch en sceptisch.

Ik vroeg me af of spiritualiteit wel iets christelijks was en of je je daarmee niet op een glijdende schaal begeeft. Stel dat je begint met meditatie, eindig je dan niet als Boehdist? Tot ik een filmpje zag dat Tjitske meedeed op de Paranormale Beurs waarin ze zegt ‘Why should the devil have all the good music.’ Iets wat me raakte en me overtuigde om het ook gewoon te proberen en aan te gaan. Dus ik heb me over mijn eigen scepticisme heen gezet en boekte een aroma-touch massage.’

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg

Dat Bart aan de slag ging met het rust zoeken voor zijn lijf was in het begin wel wat onwennig. ‘Ja, ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik kom uit een christelijke achtergrond. Het motto was vaak ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg. Daarbij kwam dan ook een Evangelische insteek waarbij het vooral draaide om bidden, de Heilige Geest in je leven voelen, in tongen spreken, etc.’


’Maar nu ontdek ik steeds meer hoe belangrijk ook mijn eigen lichaam is en hoe ik er goed voor kan zorgen. Het totaal pakket van therapie, massages, olie, medicijnen en tijd nemen heeft er voor gezorgd dat ik een stuk beter functioneer. Ik gebruik de olie vooral voor de ontspanning in mijn lijf, zo gebruik ik een InTune roller om beter te focussen. Ook is het een verrijking van mijn geloof geweest om goede zorg voor mijn lichaam ook te zien als onderdeel van geloven.’

Mannen, ga met die stress aan de slag

‘Dus ja, de meeste mannen zeggen dat ze prima zonder al die ontspanning functioneren, maar toch kan ik het iedereen aanraden om met je stress aan de slag te gaan op een manier die bij je past.’