Meer mannen op de massagetafel

mannen op massage tafel

Mannen en massage: We zien ze steeds meer, een opvallende trend. En dat is goed nieuws. Niet per se voor ons als masseurs, maar vooral voor die mannen. Zij maken steeds vaker kennis met de diepe ontspanning die liefdevolle aanraking brengt. 

We merken tegelijk ook dat er nogal wat ‘belemmerende overtuigingen’ zijn als het gaat om mannen en massage. Vooral onder christelijke mannen. Mag dat wel, bijna helemaal naakt op een tafel liggen en aangeraakt worden door iemand anders dan mijn eigen partner? Is dat wel zuiver? Zou mijn partner dat wel oké vinden? En wat zouden mensen om me heen ervan vinden? Vrienden, familie, mensen uit de kerk?

Wat vind ik hier eigenlijk van?

Maar misschien is de belangrijkste vraag wel: wat vind ik hier zelf eigenlijk van? Sta ik mezelf toe om aangeraakt te worden? En de vraag daaronder: mag ik de behoefte voelen aan liefdevolle aanraking? Is er ruimte om te erkennen dat ik daarin meer nodig heb dan ik nu ontvang? En bestaat er wel zoiets als een goede, zuivere manier om daarin voor mezelf te zorgen? 

Want daar ligt de belangrijkste motivatie voor veel mannen om toch de stap te zetten naar massage: behoefte aan aanraking. Dat is goed voor te stellen wanneer een man single is en geen intieme relatie (meer) heeft, bijvoorbeeld na een scheiding. Maar ook binnen een intieme relatie kunnen mannen een verlangen ervaren naar fysieke aanraking, terwijl hun partner niet in staat is om hen daarin voldoende tegemoet te komen. Soms is dat tijdelijk, door ziekte of psychische moeite. Maar het kan ook structureel zijn. 

Vijf talen van de liefde

Zelfs als je in een intieme relatie bent en er niet veel ‘mis’ is met jou en je partner, kan het prima zo zijn dat je lijf schreeuwt om meer aanraking. En dat is ok. Zo ben je gemaakt. Ken je dat verhaal van de vijf talen van de liefde? Sommige mensen ervaren liefde vooral door positieve woorden, door samenzijn, wanneer ze ‘gediend’ worden of wanneer ze cadeautjes krijgen. Maar wat nu als jouw liefdestaal die van de aanraking is? Dan heb je dus aanraking nodig om je geliefd te voelen.

Huidhonger

Aanraking is voor ons allemaal een van de belangrijkste levensbehoeftes. Zonder aanraking gaat een baby dood, blijkt uit onderzoek. En we hebben het in deze tijd van afstand houden niet voor niets over ‘huidhonger’. Voor wie ‘aanraking’ als belangrijkste liefdestaal heeft, geldt dit des te meer. Het kan goed zijn dat jouw partner minder behoefte heeft aan lichamelijk contact en genoeg heeft aan gezellig samenzijn. Dat zij (of hij) zelfs afstand houdt wanneer jij lichamelijke toenadering zoekt. Als jij dit herkent, is dit is iets om samen over te praten over hoe je elkaar tegemoet kunt komen. 

Maar voor een deel is het ook iets waarin je voor jezelf kunt zorgen. Hoe dan? Nou, door regelmatig een warm bad te nemen. Door naar de sauna te gaan (soms kan dat in zwemkleding). Of door een afspraak te maken voor een massage.

Christelijke massage

Wat is dat? Christelijke massage? De combinatie van deze woorden roept reactie op, merken we. Vooral bij mannen. Mannen die de stap tot nu toe niet durfden te zetten vanwege de belemmerende overtuigingen, die we eerder noemden. Maar ook bij mannen die in hun zoektocht naar aanraking juist vormen hebben uitgeprobeerd die grensoverschrijdend waren – en die daarin beschadigd zijn geraakt. 

Kan dat? Een zuivere vorm van massage? Kan dat oprecht, mooi en goed zijn?

De mannen zelf aan het woord:

“Ik heb me lang tegen laten houden door een gedachte die niet klopt. Het hoeft niet een keuze te zijn tussen seks of helemaal geen aanraking: massage kan een vorm van aanraking zijn waarin ik voor mezelf zorg.” 

“Een verrassende ontdekking dat ik – met aanraking als belangrijkste liefdestaal – in massage ook de liefdevolle aanraking van God mocht ervaren.”

“Tijdens de massage heb ik puurheid en echtheid ervaren. Volledige aandacht: je was er helemaal voor mij.”

Het is zó mooi om in die reacties van deze mannen terug te horen wat de intentie is waarmee we bij het CSC masseren: er echt zijn voor iemand, liefdevolle aandacht geven en de ander helpen ontspannen.

Intenties

Een belangrijk woord daarbij is ‘intentie’. Dat staat voor bedoeling, gerichtheid. Maar het is ook een woord dat we kennen uit de katholieke liturgie: gebedsintenties. Ofwel: voorbede. Voor en tijdens de massage bidden we voor wie bij ons op de massagetafel komt te liggen. Voorbede is een bijzondere manier van iemand je volle aandacht geven. En tijdens de massage doen we dat ook via onze handen. 

Bij onze christelijke massage staat veiligheid voorop, en respect voor jouw grenzen. We hebben het ook vaak over: ‘gewenste aanraking’. Want uiteindelijk verlangen we daar allemaal naar: aangeraakt worden. 

Behoefte aan meer aanraking?

Is massage voor jou nu nog een stap te ver? En heb je toch behoefte aan meer aanraking dan je nu ervaart? Een voor mannen onderling geaccepteerde vorm van fysiek contact is de ‘big hug’ – een stevige knuffel. Durf daar eens wat vaker om te vragen, bijvoorbeeld bij een goede vriend.

Mannen en massage: Ga het gesprek aan

En wil je toch eens een massage proberen? Ga het gesprek aan met je partner, of met mensen om je heen van wie je de mening belangrijk vindt. Leg uit wat je zoekt in massage. Met welke intentie jijzelf hiermee bezig bent. Stel je daarin kwetsbaar op. Geef aan wat je nodig hebt. En wees welkom in het centrum om zelf te komen ervaren wat dat is: massage.

Dit gastblog is geschreven door Maarten Hagg. Hij is al sinds 2015 betrokken bij het Christelijk Spiritueel Centrum als klant, auteur van artikelen en inmiddels is hij ook masseur in Ede.

Meer lezen?

Deze huidverwarmende ervaring.

De ervaring van Peter.

Algemene uitleg over massage.