De wellness van dialyse-patiënten verhogen, dat is wat ik wil

handmassage

Bart is dialyse verpleegkundige op een dialyse afdeling. Hier komen mensen wekelijks meerdere keren voor een dialyse behandeling. Vermoeiend en zwaar zowel lichamelijk als geestelijk. Er is veel stress, onrust en verdriet. Daarom geeft Bart graag handmassage waar hij kan, spaarde hij samen met zijn afdeling een warmtekast bij elkaar om patiënten een warme deken te kunnen geven, én zo focust hij op het welzijn van zijn patiënten.

Olie in je mondmasker

‘In het ziekenhuis dragen we op dit moment allemaal een mondmasker. Ik gebruik de olie ‘adaptive’ thuis vaak om rustig te worden. En op een gegeven moment haalde ik’m ook eens langs mijn mondmasker. Dat zorgde voor een heerlijk aangename werkdag. Maar goed, je moet ‘t niet elke dag doen dan verveeld het wel weer’, komt hij lachend tot de conclusie. Maar zo start hij wel met zijn reis om olie in te zetten in het ziekenhuis.

De medische wereld lost niet alles op

Zo kwam ik ook op het idee om een workshop handmassage te gaan doen bij Tjitske. Ook volgde ik een workshop bij Anneke en leer ik steeds meer over het gebruik van olie. Meerdere collega’s vinden het wel grappig en vragen of ik een handmassage bij hen kan doen. Waarom ik het gedaan heb? Ik wil graag de wellness kant opzoeken voor mijn patiënten. Dat ze hier zijn is stressvol en als ik ze kan helpen om dat aangenamer te maken dan doe ik dat.

De medische wereld kan niet alles oplossen. Ook bij mezelf merkte ik dat.

Ik had last van extreme duizeligheidsaanvallen en er zijn medicijnen om de symptomen te bestrijden, maar niet om de problemen eronder aan te pakken. Zo had het bij mij ook met stress te maken en kwam ik er achter dat ik ADD had. Door dat aan te pakken met therapie, ontspanningsoefeningen, olie en massage lukte het mij om grotendeels van de duizeligheidsklachten af te komen.

Een wereld te winnen

Bart ziet hoe juist die onderliggende laag een taak kan zijn van zijn werk, om antwoord te geven op de stress, en andere vragen. ‘Er is nog een wereld te winnen volgens mij. Ik blijf me voorlopig richten op wat ik kan doen voor mijn patiënten om de dialyse behandeling een beetje aangenamer te maken met warme dekens en handmassages.’

Wil je ook aan de slag met het uitbreiden van de zorg aan je patiënten? Ons team-lid Anneke verzorgt regelmatig workshops over het gebruik van olie in de zorg.