Irritant verstand? Ga eens voelen

We zijn zo goed in praten en denken. In de kerk, in de maatschappij, in ons eigen leven…. Zo goed dat we op sommige punten helemaal vergeten zijn dat we een lichaam hebben.

Maar als ik zenuwachtig ben krijg ik geen hap door m’n keel. Als ik gespannen ben voel ik dat gelijk in mijn schouderspieren die vastzitten. Als ik me zorgen maak krijg ik last van mijn buik.

Signalen van mijn lichaam

Kortom, mijn lichaam geeft mij allemaal signalen over wat er aan de hand is. Mijn lichaam is een wezenlijk onderdeel van wie ik ben. De meest zichtbare en tastbare vorm waarin we aanwezig zijn in deze wereld!

Toen ik therapie kreeg praatte ik met een therapeut. Over wie ik ben, wat ik wil, wat ik doe, etc. We praatten ook over hoe ik me voelde. Maar daar bleef het bij, bij praten.

Dat is één van de redenen dat ik verder ben gaan zoeken, want alleen dat praten was niet genoeg voor mij. In de stilte vond ik meer rust. Daar begon mijn zoektocht.

Relatie voelen en verstand

Na de stilte ontdekte ik dat ik meer nodig had. Het verdiepen van mijn geloof zorgde ervoor dat ik me ook meer bezighield met de relatie tussen mijn lichaam en mijn verstand. Daarvan leerde ik dat het kan samenwerken. Dat je gevoel en je lichaam samenwerken met je gedachten en je ziel.

Alle die onderdelen horen bij elkaar en hebben invloed op elkaar. Daarom is het ook zo belangrijk om er ook in je geloof aandacht aan te besteden, en om uiteindelijk van al dat praten af te dalen naar je gevoel. Je denken is niet je enige bron van waarde in je leven. Je lichaam en je gevoel vertellen ook een verhaal. Belangrijk is om die met elkaar in evenwicht te brengen.

Ga het maar eens voelen

Dát is de reden dat ik massages ben gaan geven in het Christelijk Spiritueel Centrum en waarom ook therapeuten mensen doorverwijzen naar mij om naast de therapie te gaan voelen. Ik hoor terug dat: ‘Door de massage de therapie sneller gaat. Niet alleen maar erover praten, maar door het te lichaam te voelen te ervaren gebeurt iets fundamenteels. Het afdalen vanuit je hoofd naar je gevoel is belangrijk.’

En dat is soms spannend

Maar het is nogal makkelijk gezegd ‘van je hoofd naar je hart’ of ‘van je denken naar je voelen’. Dat is ontzettend moeilijk. Want al heel snel denk je… Juist… denk je weer. ‘Wat voel ik dan? Gaat dit wel goed? Oh, ik voel niks! Als ik ga voelen, dan gaat er een hek van de dam’ etc. Herken je die gedachten? Lees dan verder dit verhaal waar ik erop in ga wat je kunt doen als je voelen of ervaren spannend vindt.

Het is niet zo dat denken onzin is, of dat ik pleit voor ‘leven op gevoel’. Ik zie juist de waarde van beide processen voor lichaam, ziel en geest. Als ze in balans zijn dan zijn we in staat om onze ratio niet de overmacht te geven in ons leven én ons gevoel in toom te houden. Laat dat sterk ontwikkelde denken maar meewerken, om je gevoel te ontdekken…toe te staan. Je zult zien… je valt niet uit elkaar. Sterker nog. Iemand zei laatst, het is alsof je me weer even ‘in elkaar gezet hebt’.

Hoe sta jij hierin? Ben je in balans met je lichaam, ziel en geest, of laat je één van de drie een boventoon voeren?

Een voorbeeld

Hoe dit voor mij werkt… Bijvoorbeeld. Zoals ik zei, als ik gespannen ben voel ik dat in mijn schouders. Merk ik dit op, dan laat ik het niet als irritants van me afglijden. Dan probeer ik stil te staan, haal ik diep adem en laat mijn gevoel er zijn. Ik zeg tegen mijzelf: ‘Oké, ik ben nu gespannen. Dat is er nu. Het is oké dat ik dat voel.’ Ik overdenk waarover ik gespannen ben, geef mijzelf de ruimte en gelegenheid om het er te laten zijn. Dit is al een mediatieoefening, waar ik ook graag een heerlijke ontspannende olie bij inzet, bv. de adaptive blend.

Blijft de spanning, dan weet ik dat ik er meer werk van moet maken. Ik doe bijvoorbeeld een ontspanningsoefening of mediteer langer of ik boek zelf een massage ;-). Spanning is iets dat zich opbouwt, omdat het ergens aandacht voor vraagt. Als je die geeft, dan kan de spanning wegzakken.

Hoe voel jij het als je gespannen bent? Kun je dat ergens in je lijf voelen? Wat doe je er dan mee?

Mijn tip: Laat je gevoel en verstand met elkaar méé werken, niet tegenwerken. En probeer eens iets nieuws.


Dit artikel is onderdeel van een serie over het in balans brengen van je emoties. Hier lees je de andere verhalen:

Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg

Tjitske is niet bang, maar jij dan?

Ben je geïnteresseerd in hoe olie je hierbij kan ondersteunen? Doe dan mee aan een workshop of cursus ‘Emoties in Balans’.