Waarom aanraken juist nu belangrijk is

Dit verhaal is een reactie op het boek ‘Raak me aan!’ van Philip Troost, die eerder geplaatst is op de website van Kok Boekencentrum.

‘Ik heb goed voor mezelf gezorgd, het was niet makkelijk deze coronatijd’. De vrouw van in de veertig, kwam terug voor een massage-coachingsafspraak om verbinding te brengen in haar lichaam, daar waar woorden niet bijkomen. ‘Ik ben blij om er weer te zijn’, zei ze en na 2 minuten op de massagetafel kwamen de tranen. Een ontlading van opgebouwde spanning kwam los, waarna er ruimte was voor ontspanning.

Raak me aan boek Philip Troost

Aanraken is een basisbehoefte

Het is ongelofelijk belangrijk om het over aanraken te hebben, ondanks of juist vanwege de huiver die eromheen aanwezig is. Wie denkt aanraking niet nodig te hebben heeft het mis. Aanraken is een basisbehoefte voor iedereen. Dit stelt Philip en ik kan me hier helemaal in vinden. In zijn nieuwste boek ‘Raak me aan‘ laat Philip Troost op overtuigende manier zien hoe belangrijk het is.

De onderbouwing die hij geeft, werkt hij uit hoe wonderlijk ons lichaam is gemaakt. En hoe lichaam en geest nauw verbonden zijn aan elkaar. Ik zeg het graag zo: “Als gelovig mens, die God als schepper ziet, kan je niet anders dan die schepping eren en de behoefte van het lichaam serieus nemen.”

Aanraken is grenzen aangeven

Naast verwondering spreekt Philip Troost ook over verontwaardiging. Wat is er geroofd van ons. Aanraken, iets dat zo gewoon is of zou moeten zijn, maar toch zo in de beklaagdenbank staat. Philip Troost geeft veel uitleg over het omgaan met grenzen. Al lezend raak je onwillekeurig onder de indruk. Wat kan er op veel fronten iets verkeerds begrepen worden!

Aanraking is onbegrepen

Aanraking is ondergewaardeerd en onbegrepen en omgeven met angstige afweer. En dat is iets dat ons als mens schade doet. In dit boek lees ik een hartstochtelijk pleidooi voor aanraking. Een uitgebreide uitleg hoe dat op een veilige manier kan, voor gewone lezers en voor gebruik in therapeutische en pastorale setting. Maar, het is meer: een protest tegen de opgelegde beperkingen van de 1,5 meter samenleving. Philip Troost spreekt zich uit voor het recht om zelf te mogen kiezen, om wel aan te raken. Tot afstemming. Want er zijn situaties waarbij mensen verdrietig zijn, of om andere redenen fysieke nabijheid nodig hebben.

Huidhonger en geestelijk welzijn

Al bijna 6 jaar ben ik masseur en help ik mensen te ontspannen via het lichaam en de zintuigen. Net als Philip Troost heb ik een achtergrond in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt. Een kerkgenootschap waarin de mensen op een intellectuele en rationele manier leven en geloven. Door de jaren heen heb ik het lichaam ontdekt, massage geeft mij de mogelijkheid om mensen daarin mee te nemen. Ik ben diep onder de indruk, hoe een zorgvuldige aanraking van het lichaam bijdraagt aan het geestelijk welzijn van de mens.

Nog 1 verhaal daarover. Huidhonger is een van die termen, die je vaak hoort als men het over gebrek aan aanraking heeft. ‘Die 80-er die nu toch maar een massage kwam boeken. Hij zocht contact, want hij was in de coronatijd vereenzaamd. Zijn vrouw was drie jaar geleden overleden. Een groot gemis. Hij verlangde naar een nieuwe vriendin, naar nieuwe mensen ontmoeten, maar hoe doe je dat in coronatijd? Dan maar een massage! Ik zal hem nooit vergeten. Zodra ik in de buurt van zijn handen kwam met de massage, grepen die mijn hand vast. Ze wilden zo graag aanraken. De spanning en het onvervulde verlangen van het niet kunnen aanraken was groot. Ik was diep onder de indruk van de nood die ook wel aangeduid wordt als ‘huidhonger’.’

Raak aan!

De titel in de gebiedende wijs zetten klinkt als een verlangen en een opdracht: “Raak me aan!”. Het is terecht een opdracht: ‘Raak aan!’. Juist ook nu in coronatijd. Raak aan!

De beperking van een boek is dat het een verhaal over is, maar gelukkig staan er naast die oproep ook handvatten om het zelf te gaan ervaren. Stap voor stap. Mijn advies: ‘Gun jezelf een massage door een professionele masseur, het is een weldaad voor lichaam, ziel en geest.