Handmassage om uit te delen en te verbinden

Daar zitten ze, Puck en Marjolein. Puck is elf en samen met haar moeder doet ze mee met de handmassage workshop ‘Helende Handen’. Ze zit op de stoel, onderuitgezakt, met haar benen over die van haar moeder heen. Totaal ontspannen.  

Is het de vermoeidheid of is het omdat de handmassage die ze net kreeg van haar moeder zo ontspannen was? 

Marjolein vertelt dat haar dochter het onwijs leuk vond om haar eigen moeder een handmassage te kunnen geven. ‘Misschien is het omdat ze zo iets terug kan doen bij mij? Ik weet het niet precies. Maar voor mezelf is dat wel de reden waarom ik mee deed vanavond.’ 

Handmassage voor mensen om me heen

‘Wat ik heel graag wil is massage gebruiken voor mensen om me heen. Ik ben er eigenlijk al een tijdje door gefascineerd wat olie kan doen voor je lichaam en dat wil ik graag doorgeven. Aan familie en vrienden, om ze liefdevol aan te raken en ze ontspanning te geven. Het liefst zou ik de Aromatouch massage geven, maar daar was ik nog niet aan toegekomen toen deze mogelijkheid zich voordeed voor de handmassage workshop. Simpel, maar effectief.’  

Dus ging ze op een woensdagavond naar Hilversum, kregen ze uitleg van Tjitske en probeerden ze bij elkaar uit wat handmassage kan betekenen. In het begin wat onwennig en giebelend, maar gaandeweg kwam daar toch de ontspanning. Het zorgde niet alleen voor een ontspannen Puck, maar ook voor een mooi moeder-dochter moment waar ze met veel plezier op terugkijken.  

Je komt heel dichtbij

‘Wat ik zo mooi vind’, vervolgt Marjolein, ‘is dat je heel dicht bij iemand komt. Je komt echt in iemands personal space. Dat had ik ook toen ik kapster was. Daar merkte ik dat het er ook voor zorgde dat mensen heel open en hecht zijn. Ze vertellen je echt alles op zo’n moment. Ik hoop dat ik dat met handmassage ook kan bereiken. Dat ik ze de ruimte kan geven voor hun eigen verhaal en ze ontspanning kan brengen.’ 

Handmassage is nog best complex

Tjitske vult het verhaal van Marjolein aan. Ze legt uit dat handmassage heel erg simpel lijkt, maar het eigenlijk best complex nog kan zijn wat erachter zit.  

Zo zorgt het voor verbinding en ontspanning, maar kan het ook emoties losmaken. Belangrijk is om te zien en te luisteren, te voelen wat er gebeurt met de persoon die je masseert en daar ruimte voor te geven.  


Wil je meedoen? In december en januari zijn weer workshops ingepland. Je vindt ze hier. Het kost 15 euro, als je lid van het doTERRA team bent is het 10 euro.

In de Trouw heeft een artikel gestaan over de workshop Helende Handen. Je leest het hier (als je een abonnement hebt): Artikel Trouw.