Holistisch? Zweverig zeg….

Door: Martien Hoekzema

Als je tegen mij een paar geleden had gezegd dat ik zou werken bij Tjitske en dat het gaat om een holistische benadering van mensen, dan had ik je hard uitgelachen.

Holistisch… dat is toch iets vreselijk zweverigs voor vrouwen met lange, felgekleurde jurken die met een tamboerijn rondjes draaien om een brandend wierrookstokje? Ja natuurlijk, dat is het ook en hoewel ik geen voorkeur heb voor de tamboerijn of lange jurken weet ik nu dat er meer is met het woordje dan iets zweverigs.

Eenheid tussen lichaam, ziel en geest

Holistisch betekent voor mij ondertussen iets heel anders. Het gaat hierbij om de eenheid tussen lichaam, ziel en geest. Die eenheid was perfect in de tijd van Adam & Eva. Zowel lichaam, ziel als geest waren in perfecte harmonie verbonden. Er was geen strijd, geen gebrokenheid.

In een gebroken wereld

De eenheid werd verbroken en sindsdien leven wij in een gebroken wereld en levert de eenheid van lichaam, ziel en geest strijd op. Gebrokenheid door jezelf, het beeld of de verwachting die je van jezelf hebt. Door mensen om je heen die je beschadigen en relaties die stuk gaan.

Maar we leven ook in een wereld die gebroken is, denk aan de klimaatproblemen, armoede, overbevolking, de corona-periode. Alles wijst erop dat de heelheid die we zo graag van nature zoeken er niet is.

Het kan je soms allemaal wat moedeloos maken, vermoeid, uit balans, gestrest en op de rand van een burn-out… herkenbaar? Dan heb ik goed en slecht nieuws voor je.

Holistisch is een utopie, het wordt nooit perfect op aarde

Eerst het slechte nieuws: Het wordt nooit perfect op deze aarde. De wereld en wijzelf blijven gebroken.


Het goede nieuws is dat het wel echt mogelijk is om een balans te vinden. Tussen inspanning en ontspanning, tussen denken en voelen, tussen lichaam en ziel, tussen moeten en mogen. Tussen al die belangen die we zo graag hoog houden én ook nog eens daar rust in te vinden. En daar gaat het wat ons betreft over als we het hebben over holisme.

De mens als één geheel

Dat we kijken naar wie je bent als geheel. Naar alles wat je maakt wie je bent en dat zien we terug in je lichaam. Het heeft effect hoe je reageert op een massage, of tijdens een meditatie. Je emoties, je gedachten, je gevoelens en je verhaal… volgens mij is dat allemaal met elkaar verbonden.

Daarom, als iemand wit wegtrekt als ik vertel dat ik bij Tjitske werk en dat zij een holistische benadering heeft dan moet ik even glimlachen. Want nee, voor mij is het totaal niet zweverig, mijn zwierige rok blijft dus nog even in de kast hangen.

Wil je er meer over weten? Doe dan mee aan onze activiteiten als meditatie of kom langs voor een massage.