Het CSC bestaat 7 jaar. Tijd voor een sabbatsjaar

Tjitske viert een sabbatsjaar. Niet met een pauze, of een grote reis om de wereld, maar met een geweldig aanbod om tot rust te komen en tot jezelf. Omdat ze gelooft in de mens als één geheel: ziel, geest én lichaam.

Stiltemeditatie

Januari 2015 was het moment dat Tjitske begon met haar werk in het Christelijk Spiritueel Centrum (CSC). ‘Een uitdagende tijd’, zegt ze zelf. ‘Er was nog niet heel veel aandacht voor het lichaam en stiltemeditatie was vrij onbekend in christelijk Nederland.’

‘Maar wat is er in de tussentijd veel veranderd. Ik leerde mediteren bij Vacare, onderdeel van de Protestantse Kerk Nederland. Nu zijn er in veel kerken stiltemomenten, kun je stilteretraites volgen door het hele land en zijn er veel meer boeken over geschreven. Het is zo ontzettend mooi om die ontwikkelingen te zien.’

Van je hoofd naar je hart

Tjitske begon met het aanbieden van een meditatiecursus en massage, omdat ze ontdekt had in haar eigen leven hoe belangrijk het is om niet in je hoofd te blijven zitten, maar af te dalen naar je hart en je lichaam. Massages brachten haar weer in contact met zichzelf en brachten haar daadwerkelijke rust.

‘”Je kunt wel blijven praten, maar ga maar eens voelen”, zeg ik wel eens tegen klanten en dat werkt vaak goed. Soms is het erg moeilijk om te voelen. Om te ontdekken wat je lichaam wil zeggen en kost dat meer tijd. Daarom heb ik nu steeds vaker gesprekken naast een massage om woorden te geven aan wat je ontdekt.’

Nu is de tijd gekomen om in dit sabbatsjaar alles wat ze ontdekt heeft over lichaam, ziel en geest te combineren in één traject. Drie maanden lang focussen op de drie onderdelen (massage, meditatie en olie) zodat lichaam, ziel en geest in balans komen.

Heelheid

‘Dit vind ik dus zo geweldig!’ zegt Tjitske blij. Ze zit voorover op haar stoel, haar handen beelden haar enthousiasme uit en laten zien hoe mooi het product in elkaar zit. ‘Alles wat ik de afgelopen zeven jaar geleerd hebt komt hier bij elkaar. Het getal drie staat voor heelheid in de bijbel. Denk aan Vader, Zoon Geest. Geloof, hoop en liefde. Drie dagen als symbool bij het sterven en opstaan en ook het verleden, heden en toekomst. De tijd samengevat in een compleet beeld van drie delen. Daar past dit intensieve en complete traject perfect bij. Het heet: kom tot jezelf.

‘Wat we doen in deze drie maanden is het beste te omschrijven als een intensief & compleet traject, waarbij je aansluit bij de cursus meditatie, gebruik maakt van olie in je eigen leven, elke maand een massage & coaching krijgt én meer. Het is voor iedereen die opzoek is naar rust en meer zichzelf wil zijn.’

Grondige rust

‘Niet zomaar rust, maar grondige rust. Geen lekker-uitgerust-terug-van-vakantie-gevoel, maar een rust die alle verstand te boven gaat. Veel mensen weten heel veel over hoe het moet, maar het is vaak zo moeilijk om écht te kiezen om te werken aan jezelf. In deze drie maanden krijg je er de kans voor om het ook echt te doen en vol te houden.’

Tjitske ziet het helemaal zitten om deze intensieve tijd aan te gaan en nodigt iedereen uit om de eerste stap te zetten op zoek naar meer rust en meer jezelf zijn. Zo gaat ze haar zevende jaar met het centrum in vol vertrouwen en rust.


Meer weten over het traject? Je leest het hier.