Je reuk kwijt? Doe een geurtraining

Sommige mensen verliezen hun geur na het doormaken van een infectie. Gelukkig bestaan er mogelijkheden om je geurvermogen weer terug te krijgen met oefenen.

Hoe werkt geur?

De geurreceptoren in je neus geven een seintje door aan je hersenen waardoor we een geur waar kunnen nemen. Door een infectie kan de geurzenuw beschadigd zijn waardoor je niet meer kunt ruiken.

Sommige mensen ruiken helemaal niets. Bij anderen is de geur vervormd. Dit kan ook van moment tot moment verschillen. Ook de geurintensiteit kan de ene keer zwak en het andere keer overweldigend zijn. In feite moeten je herenen weer opnieuw aanleren hoe een geur ruikt.

Leven zonder geur kan een behoorlijke impact hebben op het psycho sociaal functioneren. Mensen kunnen er ook best wel onzeker door worden.

Geurtraining is gebaseerd op onderzoek wat gepubliceerd is door de Duitse professor Thomas Hummel (Hummel et al., 2009). Dit onderzoek laat positieve resultaten zien bij een groep mensen met geurverlies die mbv vier specifieke geuren een geurtraining volgden. Het reukvermogen werd gestimuleerd en mensen leerden weer opnieuw geuren ruiken en herkennen.

Fysiotherapie voor je neus

Je moet geurtraining zien als een soort van fysiotherapie voor je neus. Het is geen geneesmiddel, maar een manier om herstel te stimuleren. Het opnieuw aanleren van geuren is een langzaam proces. Je moet hier tenminste drie maanden tijd voor uittrekken, maar er worden ook voorbeelden beschreven van mensen die wel een jaar tijd nodig hadden. Het vraagt een bepaalde discipline van je om hier langere tijd 2 keer per dag mee bezig te zijn.

Geurtraining voer je uit met vier geuren. De geuren verschillen erg van elkaar en prikkelen verschillende geurreceptoren.

Je bent hier 2 keer per dag enkele minuten mee bezig. Het is belangrijk om de geur geconcentreerd tot je te nemen. Te bedenken hoe de geur ruikt en hier positieve gedachten aan te koppelen.


Bij het CSC bieden we je ook geurtraining aan met de oliën: Roos, Eucalyptus, Lemon en Kruidnagel.

Je bestelt de olie en instructies via de webshop: Geurtraining.

Aroma therapie ontdekken

Naast geurtraining is een Aroma Massage ook een goede tip om kennis te maken met de werking van de olie.

Jeanet had hier veel baat bij, ze schreef: ‘De dag erna voelde ik mij zo beroerd en moe. Het leek een verergering van mijn Long Covid klachten. Maar op de vrijdag werden mijn klachten minder en kreeg ik nieuwe energie.  Ook leek het alsof ik weer terug was op aarde.  Ik heb maanden in een andere dimensie geleefd.’

Bestel een aroma massage en reserveer een plekje in de agenda via het boekingsformulier.

NB: Bovenstaand verhaal over geurtraining hebben we overgenomen van de site ‘Zorg met olie’ waar Anneke haar zorg als verpleegkundige verbindt met het gebruik van olie. Lees ook dit blog over Anneke.