Liefdevolle aanraking is voor iedereen

‘Liefdevolle aanraking’ zo noem ik de massages die ik geef. Waarom?

Omdat ik geloof dat aanraken iets met ons doet. Diep van binnen laat het mensen zien dat ze er mogen zijn.

Iemand aanraken is persoonlijk en komt (letterlijk én figuurlijk) soms heel erg dichtbij. Er dan te mogen zijn voor iemand is een bijzondere ervaring. Ik doe dit werk echt met liefde.

Maar aanraken, aangeraakt worden is een lastig punt geworden in deze tijd. Met afstand houden was het lastig om vrienden, familie en anderen dichtbij te hebben. Daarnaast is fysieke afstand ook iets wat in veel liefdesrelaties er in sluipt.

Workshops

Er kan dan een tekort of sterke behoefte aan aanraking ontstaan. Daarom geef ik ook regelmatig workshops aan stellen. Soms in een groep en soms privé. Allebei waren een beetje lastig in coronatijden, maar nu alles weer opengaat gaan we ook weer aan de slag met deze toffe dingen (check hier en hier om de mogelijkheden te zien als je mee wilt doen).

Niet iedereen voldoet aan hollywood-standaard van verliefde stellen. Soms zijn ze al jaren bij elkaar, maar uit elkaar gegroeid. Soms hebben ze nooit geleerd om elkaars lichaam zo aan te raken. Soms hebben ze een trauma waardoor aanraking lastig kan zijn. Soms zijn supergelukkig en willen ze nieuwe technieken leren waarmee ze hun liefde voor elkaar kunnen laten zien.

Iemand schreef eens na een workshop:

Liefde kan niet zonder voeding en aanraken hoort daarbij. Masseren is zo’n liefdevolle aanraking en een oefensessie met Tjitske hielp ons verder. Eerst wat onwennig, maar uiteindelijk veilig, inspirerend, met praktische tips. Dus: een goed gevoel na afloop.

Anoniem

Belang van aanraking – Huidhonger

Maar het belang van aanraken gaat verder dan relaties. In het boek ‘de vijf talen van de liefde’ wordt uitgelegd dat iemand ‘aanraking’ als Liefdestaal kan hebben. Dat is best belangrijk om te weten, maar ik geloof er ook in dat iederéen de behoefte heeft om aangeraakt te worden. Zoals je leest in dit artikel van het NRC en in het boek ‘Raak me aan’ waar ik dit verhaal over schreef. Daar schreef ik:

Al bijna 6 jaar ben ik masseur en help ik mensen te ontspannen via het lichaam en de zintuigen. Net als Philip Troost heb ik een achtergrond in de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt. Een kerkgenootschap waarin de mensen op een intellectuele en rationele manier leven en geloven. Door de jaren heen heb ik het lichaam ontdekt, massage geeft mij de mogelijkheid om mensen daarin mee te nemen. Ik ben diep onder de indruk, hoe een zorgvuldige aanraking van het lichaam bijdraagt aan het geestelijk welzijn van de mens.

Nog 1 verhaal daarover. Huidhonger is een van die termen, die je vaak hoort als men het over gebrek aan aanraking heeft. ‘Die 80-er die nu toch maar een massage kwam boeken. Hij zocht contact, want hij was in de coronatijd vereenzaamd. Zijn vrouw was drie jaar geleden overleden. Een groot gemis. Hij verlangde naar een nieuwe vriendin, naar nieuwe mensen ontmoeten, maar hoe doe je dat in coronatijd? Dan maar een massage! Ik zal hem nooit vergeten. Zodra ik in de buurt van zijn handen kwam met de massage, grepen die mijn hand vast. Ze wilden zo graag aanraken. De spanning en het onvervulde verlangen van het niet kunnen aanraken was groot. Ik was diep onder de indruk van de nood die ook wel aangeduid wordt als ‘huidhonger’.’

Uit liefde

Ik blijf het zeggen en ik blijf ervoor pleiten dat we ons lichaam nog serieuzer nemen, uit liefde voor onszelf, uit Liefde voor de ander.


Tjitske Volkerink heeft een missie. Om mensen te helpen om van overleven naar Leven te gaan.

Dat doet ze door haar holistische aanpak van lichaam, ziel en geest.

Daarom biedt ze massages, meditatie en essentiële olie aan. Hiermee geeft ze jou en iedereen die dat nodig heeft tools om in je eigen leven meer rust te vinden en zo van overleven naar Leven te gaan.